Fusk och plagiat
Fusk är ett regelbrott som Karlstads universitet ser mycket allvarligt på. Varje år varnas eller avstängs studenter för att de försökt vilseleda sin examinator i samband med tentamina.
Denna information vänder sig till studenter vid Karlstads universitet och handlar om vad som menas med fusk, vad som händer om du fuskar och hur du kan undvika att göra det.
Fusk är en form av bedrägeri, där man i första hand lurar sig själv. Genom studier ska man utveckla den kompetens som krävs för att nå framgång i yrkeslivet. Den som fuskar sig till meriter, kan på sikt bli hårt drabbad.
En anmälan blir allmän handling och är generellt sett offentlig efter att ett ärende har behandlats av disciplinnämnden. Det innebär att exempelvis arbetsgivare kan begära ut ärenden och kan ställa frågor om huruvida en student har varit avstängd från studier under sin studiegång.
På den här sidan kan du läsa mer om vad som gäller för fusk och plagiat.
Vad är fusk?
Fusk är när någon försöker vilseleda examinator när denne ska bedöma studieresultat, till exempel vid prov. Exempel på fusk är:
- ta med en fusklapp till skrivsalen
- att samarbeta när en inlämningsuppgift ska göras individuellt
- att hämta information från nätet och inte tala om det
- ta med andra hjälpmedel än de som är angivna som tillåtna på tentan.
Vad är plagiat?
Att använda andras arbeten, som texter, diagram, tabeller eller program, och få dem att framstå som ens eget, kallas att plagiera. När du använder andras arbeten, och det är tillåtet i vetenskapligt syfte, ska källan alltid anges.
Framförallt ska den som står för det ursprungliga arbetet citeras eller refereras. Om du inte gör det, kan du i värsta fall tvingas betala ersättning till verkets ägare. Det är förstås inte heller tillåtet att köpa uppsatser av andra och lämna in dem i ens eget namn.
Självplagiat
Det är inte tillåtet att återanvända sina egna texter utan att referera till dem. Om du vill använda text från tidigare publicerade eller examinerade hemtentor, uppsatser eller arbeten måste du tydligt ange att det är fråga om återanvändning.
Återanvänder du formuleringar från eget material ska du markera citatet med citattecken och hänvisning. Refererar du en text som du tidigare skrivit ska du markera det genom en hänvisning. En bra tumregel är att hantera egna texter på samma sätt som andras.
Fusklapp och otillåtna hjälpmedel
Att använda otillåtna hjälpmedel som fusklapp, mobiltelefon, fickdator eller böcker kan betraktas som fusk. Ibland är vissa hjälpmedel tillåtna vid en tentamen. I sådana fall får du information om det i förväg och det står tydligt på tentamens försättsblad vad som gäller.
Otillåtet samarbete
En examination ska vara individuell. Det är inte tillåtet att samtala med andra studenter under en examination. Det är inte heller tillåtet att samarbeta om svaren på frågor i en skriftlig inlämningsuppgift. Du får diskutera frågorna med dina studiekamrater men svaren ska besvaras individuellt, om det inte står något annat.
Om du lämnar in en text som mer eller mindre är identisk med någon annans, så kan detta betraktas som fusk. Om examinationen sker i form av regelrätt grupparbete är ni som arbetat tillsammans gemensamt ansvariga för inlämningsuppgiften eller examensarbetet. Du bör alltså vara uppmärksam på att också dina studiekamrater känner till vad som gäller.
Vad händer om du fuskar?
Om en lärare eller tentamensvakt misstänker att en student har försökt att fuska, ska en anmälan om detta lämnas till universitetets rektor för vidare utredning. Enligt Högskoleförordningen får universitetet vidta disciplinära åtgärder mot studenter som fuskar. Anvisningar om hur anmälan ska göras finns att läsa i Riktlinjer för disciplinärenden.
Tentamen ska inte rättas innan universitetets disciplinnämnd fattat sitt beslut i ärendet.
Hur undviker du fusk?
Det viktigaste sättet att undvika fusk är att noggrant ta del av vilka regler som gäller vid olika sorters examinationer. Var inte rädd för att fråga din lärare. Regelverken kan variera mellan olika uppgifter och skilda ämnesområden. Du är skyldig att hålla dig informerad om vad som gäller.
Följ lärarens anvisningar
Följ lärarens anvisningar. Läraren ger dig anvisningar i samband med att du får din uppgift. Är du inte närvarande vid tillfället eller om du känner dig osäker på hur uppgiften ska lösas, ta kontakt med läraren eller handledaren.
Andras texter
Lär dig vilka regler som gäller när du ska använda dig av andras texter. Du måste vara noga med att tydligt visa vad som är dina egna idéer och formuleringar och vad du har hämtat från annat håll. Detta gäller både material från böcker och från internet.
När du citerar:
- Kopiera in texten exakt
- Sätt texten inom citationstecken
- Ange källan för citatet på det sätt som gäller för ditt ämne
- Ange källan i litteraturförteckning och referenslista.
När du refererar:
- Omformulera texten till dina egna ord
- Ange källan på det sätt som gäller för ditt ämne
- Ange källan i litteraturförteckning och referenslista
Ouriginal (Urkund) - plagiatkontroll
Karlstads universitet arbetar målmedvetet för att stärka kvalitén på sina utbildningar. I detta arbete ingår att säkra studenternas upphovsrätt och motarbeta plagiat. Du som student ska känna dig säker på att få ta del av äran om någon citerar eller refererar till det som du har skrivit.
På samma sätt ska du citera och referera till de författare du använder i dina arbeten.
Karlstads universitet har tecknat avtal för plagieringskontroll av skriftliga inlämningsuppgifter, uppsatser och examensarbeten. Systemet som används heter Ouriginal (Urkund) och är inbyggt i Canvas. Det betyder att en lärare kan scanna en inlämnad uppgift direkt i Canvas och få resultaten av en scanning direkt. Det går även att göra plagiatkontroll i efterhand, både av grupper och av individer.
Disciplinnämnd
Karlstads universitet har i likhet med övriga högskolor en disciplinnämnd som avgör ärenden där student misstänks för att ha försökt vilseleda sin examinator på olika sätt. Nämnden består av representanter för lärare och studenter, av en lagfaren ledamot samt av Rektor som också är dess ordförande.
Om disciplinnämnden kommer fram till att det finns fog för misstanke om fusk, kan en student varnas eller stängas av från studier ett antal veckor. Avstängning några veckor kan få stora konsekvenser för den enskilde studenten i form av försenade studier och indragna studielån.