Avslutade uppdrag
Systemdesign i samverkan (Trafikverket)
De globala hållbarhetsmålen är högt prioriterade av regeringen. Samtidigt ökar efterfrågan på transporter hos såväl näringsliv som medborgare. Trafikverket förväntas ta sig an en mängd samhällsutmaningar inom exempelvis hälsa, trafiksäkerhet, trygghet, buller och digitalisering. Ny kunskap krävs i takt med att myndigheten får en allt tydligare roll som central nod för samhällets utveckling. Uppdraget var att i en svensk kontext konceptualisera och testa idén med professionell facilitering med verktyg för systemdesign på en neutral arena. Samhällsnytta publicerade rapporten Värdskap för ledning av ägarlösta tjänstesystem i januari 2025.
Utredningen om infrastruktur för hälsodata som nationellt intresse (Regeringen)
I juni 2022 fick en särskild utredare i uppdrag att analysera och föreslå ändamålsenliga och samhällsekonomiskt effektiva åtgärder som bedöms vara motiverade för att åstadkomma en bättre och säkrare informationsförsörjning av hälsodata mellan system och aktörer. Inom ramen för utredningen ansvarar Karlstads universitet Samhällsnytta AB för prototyp-tester av lösningsförslag.
Nu börjar vi med barnen (Regeringen)
En särskild utredare (nationell samordnare) ska stödja regeringen i arbetet med att genomföra Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling nationellt. Utredaren ska bland annat stärka, främja och fördjupa de olika aktörernas arbete med att genomföra agendan genom att samverka med kommuner och regioner, regionala och lokala aktörer, näringsliv och det civila samhället.
Behov hos flickor och kvinnor med missbruk och beroende (Socialstyrelsen)
Samhällsnytta ska stödja Socialstyrelsen i deras regeringsuppdrag kring behov hos flickor och kvinnor med missbruk och beroende. I uppdraget ingår att redogöra för hur målgruppen upplever vårdens tillgänglighet och bemötande och hur hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens vård och stöd kan förbättras. Socialstyrelsen redovisar uppdraget till regeringen i maj 2024.
Narkotikautredningen (Regeringen)
I mars 2022 fick en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur en fortsatt restriktiv narkotikapolitik kan kombineras med ett effektivt narkotikaförebyggande arbete, en god missbruks- och beroendevård som innehåller insatser för skademinimering samt insatser för att ingen ska dö till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar.
Samsjuklighetsutredningen (Regeringen)
I juni 2020 fick en särskild utredare i uppgift föreslå hur samordnade insatser när det gäller vård, behandling och stöd kan säkerställas för barn, unga och vuxna personer med samsjuklighet i form av missbruk och beroende och annan psykiatrisk diagnos eller närliggande tillstånd. I ett delbetänkande föreslogs en genomgripande reform av samhällets insatser till personer med samsjuklighet. Reformen förutsätter ett förändrat huvudmannaskap för vård och stöd till alla personer med skadligt bruk eller beroende.
Utredningen om äldreomsorgslag (Regeringen)
I december 2020 fick en utredare i uppdrag att föreslå en äldreomsorgslag. Målet var att få till stånd långsiktiga förutsättningar för äldreomsorgen, tydliggöra äldreomsorgens uppdrag och innehåll samt säkerställa tillgången till god hälso- och sjukvård och medicinsk kompetens. Utredningen hade också som uppdrag att ta fram förslag på en nationell omsorgsplan, motsvarande skolans läroplan.
Barn och unga i samhällets vård (Regeringen)
I oktober 2021 gavs en särskild utredare i uppdrag att se över och föreslå åtgärder för hur kvaliteten i vården kan öka när barn och unga placeras i familjehem, jourhem, stödboende och hem för vård eller boende med mera. Uppdraget handlade om hur hela samhällsystemet (socialtjänst, skola, elevhälsa, BUP, tandvård, somatisk vård, externa institutioner, polis, civilsamhälle med flera) bättre kan fungera för att skapa en bättre framtid för dessa barn och unga.