Vår forskning
Vatten är nödvändigt för livet på Jorden. Vattensystem tillhandahåller oss oersättliga ekosystemtjänster som källa för dricksvatten, för vattenkraft, som transportvägar, för översvämningshantering och för mat och bevattning såväl som för rekreation och kulturvärden.
Trots att färskvatten utgör bara en promille av allt vatten på jorden är dess ekosystem oproportionellt rika på biologisk mångfald. Färskvattenekosystemen hör också till våra allra mest sårbara. Två viktiga stressfaktorer med bakgrund i mänskliga aktiviteter är förlusten av habitat och förlusten av kopplingar mellan habitat. Dessa antropogena stressfaktorer väntas förvärras av den pågående globala uppvärmningen.
Eftersom akvatiska och terrestra system är tätt sammankopplade är det numera allmänt förstått, t ex genom EU:s vattendirektiv, att en hållbar hantering av färskvatten måste uppnås på avrinningsområdesnivån. Vattenvårdsåtgärder bör tillämpa god ekologisk kunskap för att möta samhällets behov samtidigt som biologisk mångfald bevaras och ekosystemtjänster upprätthålls.
NRRV:s forskning beskrivs nedan och till höger som grovt uppdelad i de tre tematiska områdena: Älvars konnetivitiet, Akvatiska och terrestra habitat och dess sammankopplingar samt Vinterekologi i en föränderlig värld. En stor del av vår forskning passar direkt in under något av dessa områden medan annan forskning sker horisontellt mellan områden eller bredare inom kunskapsområdet naturresurs rinnande vatten.