Morgonpasset
Morgonpasset har, under en fyraårsperiod, byggts upp och drivits som ett utvecklingsprojekt vid Musikhögskolan Ingesund (MHI) och sedan hösten 2016 ingår Morgonpasset som en obligatorisk del i musiklärarprogrammet. Ett träningspass, där musikens grundläggande byggstenar; rytmik, melodik och harmonik, tränas i en prestigelös, lustfylld och nyfiken miljö.
Morgonpasset är utvecklat av en lärargrupp vid MHI och Ale Möller, gästprofessor vid MHI. Det hela bygger på en idé om att det finns färdigheter och kunskaper som fungerar som grundläggande byggstenar i all musik som finns representerad på skolan, oavsett genre. Byggstenar som borde vara, och måste vara, självklara för alla studenter. Det handlar framför allt om rytmiskt, tonalt och harmoniskt gehör. Dessa färdigheter är av en annan natur än de som leder till spetskompetens och fördjupning och skall behandlas därefter. I viss mån är färdigheterna ”färskvara”, som inte skall eller ens kan tentas av, lika lite som en två kilometers löprunda i skogen eller ett pass på gymmet kan det.
Tanken är att studenterna under två år av sin lärarutbildning ska få träna sina kunskaper och färdigheter inom ramen för Morgonpasset. Träningspassen sker två-tre gånger i veckan i nästan hälften av terminens veckor. Lärargruppen är tydlig med att det handlar just om träning – inte undervisning – vilket innebär att lärarrollen får hanteras på ett lite annorlunda sätt än annars.
Målet är att studenterna under sin studietid ska ha fått möjlighet att träna upp sitt direktgehör, sin förmåga att känna igen musikaliska företeelser så att de bara vet utan att behöva tänka efter, på en hög nivå. Målet är också att studenterna ska ha fått möjlighet att lära sig en modell för lärande, vilken de i sin tur kan använda med sina kommande elever.