Folkmusik
Folkmusik är ett av tre genreområden som du kan spela inom på Musiklärarprogrammet, Musik 60 hp och Musiklinjen College. Genren finns också representerad i flera fristående kurser. Hos oss får du individuella lektioner, övningstid och möjlighet att spela i ensembler. Du har också chans att studera utomlands.
Genreområdet folkmusik betyder hos oss i huvudsak svensk och nordisk folkmusik, men vi blickar vi också ut i världen och smakar på musik från andra länder och kulturer. Vi gör även djupdykningar i den värmländska speltraditionen. Folkmusik är ett av tre genreområden som du kan spela inom på Musiklärarprogrammet, Musik 60 hp och Musiklinjen College. Genren finns också representerad i flera fristående kurser.
- Läs mer om Musiklärarprogrammet
- Läs mer om Musik 60 hp
- Läs Musiklinjen College på Folkhögskolan Ingesunds webbplats
Musikhögskolan Ingesund gästas regelbundet av aktiva folkmusiker från olika delar av världen, som ger workshopar för våra studenter och medverkar i konserter. Dessa möten ger extra inspiration och värdefulla möjligheter till utveckling och kunskapsutbyte.
Ensemblespel
Alla folkmusikstudenter från olika utbildningar och program möts och musicerar tillsammans i folkmusikensemblen. Både ledare och studenter bidrar med låtar och ensemblen musicerar i olika konstellationer utifrån instrumentering och låtval. Både ledare och studenter arrangerar individuellt eller tillsammans för duos, trios, kvartetter och stor ensemble med olika huvudteman - sångtexten eller dansen i fokus, egna kompositioner eller liknande.
Musiklärarstudenterna deltar också varje år i NordTrad, en konferens med deltagare från hela Nordens musikhögskolor.
Huvudinstrument
Utöver ensemblespelet har en folkmusikstudent också individuella lektioner på sitt huvudinstrument. Hur många timmar per termin skiljer sig åt något mellan utbildningarna. Till exempel har en folkmusikstudent på Musik 60 hp ca 10 timmar per termin på sitt huvudinstrument och en folkmusikstudent som går första året på Musiklärarprogrammet har ca 9 timmar per termin på sitt huvudinstrument. En musiklärarstudent på Ingesund har huvudinstrumentlektioner under utbildningens alla tio terminer.
Utlandsstudier
Tredje året i Musiklärarprogrammet ger möjlighet till utlandsstudier, framför allt i Norden och övriga Europa. Som exempel för folkmusik kan nämnas mycket goda samarbeten med Campus Rauland, Høgskolen i Sørøst, Norge och Irish World Academy i Limerick, Irland. Vi tar också emot utbytesstudenter som vill förkovra sig hos våra lärare och vara en del av den konstnärliga och kreativa miljö som Musikhögskolan Ingesund erbjuder.
Lärare i folkmusik
-
Mattias Perez, gitarr och ensemble
-
Nina Perez, fiol och instrumentalmetodik, folklig dans
-
Agneta Stolpe, sång