Ekonomisk historia
Ekonomisk historia har sedan länge utgjort en del av historieundervisningen i Karlstad. Ämnet finns för tillfället som den engelskspråkiga kursen Swedish Economic History, samt som en del i de övriga fristående kurserna samt i Ämneslärarprogrammet i historia och i övriga utbildningsprogram.
Vad är Ekonomisk historia?
Ekonomisk historia är ett ämne som behandlar människans ekonomiska och sociala historia. Ytterst handlar det om hur människor i alla samhällsklasser och under olika tider tillgodosett sina och samhällets grundläggande försörjningsbehov. Disciplinen skildrar omvandlingsprocesser över tiden och ett antal fenomen, till exempel den industriella eller agrara revolutionen, och hur dessa förändrat människors levnadsvillkor och möjlighet till försörjning.
Varför läsa Ekonomisk historia?
Det är genom det historiska perspektivet vi skapar oss kunskap om dagens samhälle och de problem som är förknippade med det. Ekonomin påverkar både individer, grupper, regioner, länder och världen. Den inverkar på politiska beslut lika väl som våra individuella liv. Genom att studera historiska händelser och förlopp med ett ekonomiskt perspektiv kommer vi lättare att kunna tolka vår samtid; Vad innebär en lågkonjunktur? Hur påverkas vi av arbetslöshet och migration? Hur kan en förbättrad folkhälsa och folkbildning bidra till ekonomisk tillväxt? Hur fungerar den svenska välfärdsmodellen? Hur har ekonomiska teorier påverkat samhällets utveckling? På så vis skapas en förståelse för hur det samhälle vi lever idag har formats. Kanske kan vi dessutom blicka framåt och reflektera kring vilka utmaningar vi kommer möta med en växande befolkning, global uppvärmning och en önskan om en ekonomi i balans.