Forskarskolans syfte och innehåll
Forskarskolan pågår under fem år (hösten 2021 till våren 2026). Karlstads universitet (KAU), Mälardalens högskola (MDH) och Stockholms universitet (SU) antar, handleder och utbildar tio doktorander som fördjupar sig i ämnet med tre kurser på forskarnivå.

- begåvning- och lärandeteorier
- inkluderande undervisning och differentiering för särskilt begåvade elever i förskola och skola
- psykisk hälsa för elever med särskild begåvning
En del av doktoranderna undervisar samtidigt på 20% av sin tjänst på lärarutbildningarna vid respektive lärosäte. Doktoranderna följer i övrigt läroplanerna för forskarutbildningarna vid de respektive lärosätena och disputerar i dessa ämnen: två i didaktik (MDH) två i specialpedagogik (SU, Specialpedagogiska institutionen) fem i pedagogiskt arbete (KAU), inklusive två med särskilt fokus på elevers psykiska hälsa.
Forskarskolan ger doktoranderna en gemensam plattform och tillgång till en ny samarbetsmiljö som ger förutsättningar för att utveckla högkvalitativ forskning av relevans för lärarutbildning och skola; även anknytningen till och deltagande i internationella och nationella forskningskonferenser och nätverk ger möjlighet att utveckla ett fält som behöver fördjupas i Sverige.
Doktorandtjänsterna utlystes på respektive lärosäten under hösten 2021. Idéer för doktorandprojekt relaterade till pedagogik för särskild begåvade elever kan exempelvis vara: identifiering, dokumentation, differentiering, psykisk hälsa och uppväxtvillkor, effektutvärdering av insatser. Kontexten för projektet skall vara förskola, skola eller fritidshem (fritids).
Nordiska forskare, inklusive doktorander, inom ämnet utbildning av särskilt begåvade elever är välkomna att ansluta sig till forskarutbildningen som anknutna forskare. Återkommande nordiska nätverksmöjligheter och seminarier inom ämnet utbildning av särskilt begåvade elever kommer att vara en viktig del av forskarutbildningen.

