Steg 5: Avtal och kontrakt inom forskning
Efter beviljat bidrag ska du omedelbart kontakta universitetsjuristerna för hjälp med framtagande eller granskning av avtal.

Avtal
Det är viktigt för projektet att ha tydliga och adekvata avtal för forskningssamarbeten för att tvister ska undvikas och för att tillförsäkra forskare, såväl som samarbetspartners skäliga villkor. Ett undertecknat samarbetsavtal är ofta ett krav från finansiären för att få bedriva projektet.
Du som projektledare är ansvarig för att alla avtal undertecknas i tid och av behörig person enligt universitetets delegationsordning. Avtalsparten är alltid Karlstads universitet, inte en institution eller en enskild forskare.
När det är Karlstads universitet som koordinerar ett projekt är det i regel också vi som tillhandahåller ett utkast på konsortialavtal som cirkuleras mellan parterna.
Ägandet av resultat
Huvudregeln vid forskningssamarbeten är att resultatet tillfaller den som har genererat resultatet, upphovsmannen. Ofta är det dock svårt att avgöra vem som är den reella upphovsmannen till ett visst resultat när flera forskare arbetat tillsammans. I sådana situationer är huvudregeln att upphovsmännen äger resultatet gemensamt. En rekommendation är därför att man redan i forskningsavtalet reglerar förutsättningarna för hur samägande kan se ut för att undvika konflikter och låsningar mellan delägarna.
Publicering
Universitetet och de övriga parterna i ett forskningsprojekt kan komma överens om att publicering ska föregås av en granskning. Granskningen syftar till att ge samarbetsparterna möjligheten att exkludera konfidentiell information från publikationen och ge dem tid att skydda immaterialrättsligt skyddsvärt resultat.
Tidsperioden för granskningen och för fördröjandet av publicering ska vara rimlig och överenskommen parterna emellan. Vad som anses rimligt i detta avseende skiljer sig åt mellan olika forskningsdiscipliner.
Sekretess och konfidentiell information
Konfidentiell information är känslig information som en part lämnar till en annan part. Det kan till exempel bestå av affärshemligheter. Informationen bör för tydlighets skull vara märkt som ”hemlig”, ”konfidentiell” eller liknande. Forskningsresultat från Karlstads universitet är i regel inte hemliga men kan under vissa omständigheter vara det. Viktigt att känna till är dock att universitetet aldrig kan utlova sekretess i strid mot gällande lagstiftning.
För frågor om forskningsavtal, kontakta universitetsjuristerna.
