Steg 3: Forskningens genomslag (Impact)
Vad menas med ”genomslag” och ”Impact”? Den exakta definitionen av forskningens genomslag/effekt/impact varierar mellan finansiärer, men på den mest grundläggande nivån är det den förändringen som forskningen skapar i samhället i stort. Det kan vara genom ökad effektivitet av offentliga tjänster och styrning, förbättrad livskvalitet och hälsa eller ekonomiska fördelar.
Offentligt eller politiskt engagemang samt annat kunskapsutbyte kan alla vara en del av de processer som leder till att forskningen skapar en förändring. Genomslag kan dock enbart hävdas om aktiviteterna har lett till en påvisbar förändring. Det är också viktigt att skilja mellan genomslag av forskning som gynnar samhället och dess motsvarighet, 'akademiskt genomslag, som är forskningens bidrag till forskningsområdet inom akademin.

Forskare som planerar för aktiviteter som kan ge genomslag i samhället bör beakta följande:
- Vilka fördelaktiga förändringar ska du skapa med din forskning (olika, långsiktiga/kortsiktiga)?
- Vilka är dina intressenter? Identifiera icke-akademiska grupper och organisationer du behöver arbeta med i projektet och/eller som kommer att dra nytta av din forskning.
- Hur kommer du att involvera dessa intressenter i projektet? Det är viktigt att engagera intressenter i ett tidigt skede. På så sätt blir det mer sannolikt att deras behov uppfylls och forskningen kan skapa en förändring.
- Hur kommer du att mäta de förändringarna, dvs genomslaget av forskningen? Vilka indikatorer kan man använda sig av? Vilka faktorer kan övervakas och mätas? Var exakt.
- Hur kommer du att kunna bevisa för finansiärer att förändring har skett på grund av din forskning? När du har identifierat de områden där förändring kan inträffa måste du skapa en process för att samla bevis. Det är viktigt att inkorporera processer för att dokumentera aktiviteter och genomslag när projektet fortskrider. Det blir svårt att göra det i efterhand.
Följande länkar ger mer information om hur man följa upp forskningens genomslag:
- Forskningspåverkningsprinciper och ramverk, Australiensiska forskningsrådet
- Impact Planning Toolkit, Sheffield University
- Impact Planning Canvas, University College Dublin
