Sofia-studien
Sofia-studien är en longitudinell studie om barns sociala, beteendemässiga och fysiska utveckling under ledning av forskare från Örebro universitet. Studien är ett samarbete mellan Örebro universitet, Karlstads universitet och Karlstads kommun.
Det övergripande syftet med SOFIA-studien är att bättre förstå utvecklingen av barns sociala, fysiska och psykiska hälsa, inklusive normbrytande beteende. Studien syftar också till att studera vilka insatser som ges och hur samverkan sker över tid kring barn med uppmärksammade svårigheter. Målet är att studien ska ge kunskap om barns utveckling som ska kunna användas för att förbättra insatser och det praktiska arbetet med barn och unga.
SOFIA-studien är en pågående prospektiv longitudinell studie där cirka 2000 barn i en medelstor svensk kommun har följts sedan de gick i förskolan och var 3–5 år gamla. Hittills har bland annat vårdnadshavare och pedagoger svarat på frågor om barnet och barnets situation vid sex olika tillfällen (2010, 2011, 2012, 2015, 2018 och 2021). I de två senaste datainsamlingarna har barnen/ungdomarna också fått svara på frågor om sig själva. Under 2024 genomförs den sjunde datainsamlingen genom enkät- och intervjustudie med SOFIA-ungdomarna. Den långsiktiga planen är att uppföljande undersökningar ska genomföras vid ytterligare 6-10 tillfällen till dess att deltagarna nått 65-75 års ålder.
Forskare vid Karlstads universitet fokuserar på hälsa, skolrelaterade faktorer och social utsatthet. SOFIA-baserad forskning vid Örebro universitet har fokus på riskfaktorer för kriminellt beteende.