Barn som anhöriga i primärvården i Region Värmland
Barn och unga som lever i familjer där en vuxen närstående är sjuk, har missbruksproblem, har en funktionsnedsättning, utsätter barnet eller en närstående för våld eller oväntat avlider omfattas av begreppet barn som anhöriga. Barnen har en förhöjd risk för egen psykisk eller annan ohälsa under uppväxten eller som vuxna.

Enligt en bestämmelse i Hälso- och sjukvårdslagen ska dessa barns behov av information, råd och stöd särskilt beaktas av vården (HSL 2017:30, 5 kap. 7§). Många av barnens närstående har återkommande och långvariga kontakt med primärvården. Ändå är kunskapen inom området barn som anhöriga i svensk primärvård hittills mycket begränsad. En enkätstudie som genomfördes för cirka tio år sedan inom primärvården i Värmland, visade att många barn som anhöriga sannolikt inte identifierades och i ännu mindre grad erbjöds information, råd och stöd.
Projektets övergripande syfte är att identifiera hur många barn som anhöriga som är aktuella inom primärvården i Värmland, att göra en uppföljande kartläggning av personalens kunskapsläge och nuvarande arbete med dessa barn och ta fram ett forskningsbaserat kunskapsunderlag för Region Värmlands arbete med barn som anhöriga i primärvården.
Delstudie 1 är en digital enkätstudie bland chefer och medarbetare på samtliga vårdcentraler(cirka 20) i Region Värmland. Både nuvarande arbete och kunskap gällande barn som anhöriga och eventuella förändringar sedan den tidigare enkätstudien undersöks.
Delstudie 2 genomförs som en endagsinventering av patienter som besöker ett urval av vårdcentralerna i regionen. Ett mindre antal vårdcentraler från de fem vårdcentralsområden väljs ut. Urvalet görs med målet att få en bra spridning både geografiskt och demografiskt. Både patienter och medarbetare involveras i studien.
Projektledare
Gisela Priebe
Projektperiod
2023 med möjlighet till ytterligare ett år
Finansiär
Karlstads universitet och Region Värmland
