Bibliotekets tryckta samling
Universitetsbiblioteket är ett offentligt forskningsbibliotek som även allmänheten har tillgång till. Utbudet i biblioteket är uppbyggt efter studenters, forskares och lärares behov och önskemål
Facklitteratur inom olika ämnesområden
-samt svensk och utländsk skönlitteratur och barn- och ungdomslitteratur.
Från och med böcker inköpta under 2011 eller senare ställs litteratur upp i ämnes-och nummerordning på plan 3 enligt mönstret "Ämneskod 2011:1", "Ämneskod 2011:2" osv. Exempel Dd 2011:1, Dd 2015:20, Vpg 2018:2. På så vis kan man enkelt hitta böcker inom samma ämnesområde, men även se vad som är nyinköpt.
Sök alltid i katalogen för att finna var böckerna är uppställda eller om de finns elektroniskt. Om du bara tittar på hyllan riskerar du att missa många titlar.
De äldre böckerna är placerade på plan 2 och de är uppställda enbart enligt SAB-systemet, avdelning A-V.
Material som inte lånas ut så ofta är placerat i nummerordning på plan 1 (mag nr).
I katalogen har vi också registrerat mer än 250 000 e-böcker.
Samlingen med skönlitteratur för vuxna är placerad på plan 3, medan barn- och ungdomsböcker finns på plan 2.
Kurslitteratur
Kurslitteratur för hemlån är placerad med övrig litteratur och har samma lånevillkor som övriga böcker. Efterfrågan och antalet studenter på kursen avgör hur många exemplar som finns av varje bok.
Kursreferensböcker
Ett urval av den mest efterfrågade kurslitteraturen finns även som Kursreferens. De böckerna är placerade alfabetiskt i Kursreferenssamlingen på plan 2 och har speciella lånevillkor.
Tidskrifter
De flesta av våra tidskrifter är elektroniska, ca 12000 stycken. Dessutom finns ca 900 tryckta tidskrifter uppställda på plan 3 (innevarande årgång) och plan 1. Tidskrifterna står i alfabetisk ordning. Enstaka nummer kan lånas över natten i låneexpeditionen på plan 2.
Alla tidskrifter nås via tidskriftslistan.
Dagstidningar
De svenska och utländska dagstidningar vi prenumererar på finns i tidningsläsesalen på plan 2. Där sparas tidningarna i några månader. Flera dagstidningar är också tillgängliga via olika databaser eller på mikrofilm.
Avhandlingar
Aktuella avhandlingar finns utställda på plan 3, vid Informationen. De kan lånas först efter disputationen och placeras då i hyllan för respektive ämne.
Många avhandlingar finns också elektroniskt i Diva.
Uppsatser
Uppsatser skrivna på Karlstads universitet finns elektroniskt i Diva. Biblioteket har inga tryckta exemplar men dessa finns i universitets arkiv.
Offentligt tryck och Statistik
På plan 4 finns Statens offentliga utredningar och riksdagstryck.
På plan 3 finns svensk och utländsk statistik. Äldre material finns på plan 1.
Referenslitteratur
Allmänna uppslagsverk finns på plan 3. Övrig referenslitteratur är placerad på respektive ämne.
Specialsamlingar
EDC - Europeiskt dokumentationscentrum
EDC vid Karlstads universitetsbibliotek har till uppgift är att tillhandahålla EU-dokument och hjälpa studenter, forskare och andra att hitta EU-relaterad information.
EU-dokument och lagstiftning är idag till största delen tillgängligt på Internet. EDC vid Karlstads universitetsbibliotek har producerat en EU-guide som innehåller information om och länkar till elektroniskt material publicerat av EU och dess olika organ.
Karlstads universitetsbibliotek är ett av elva EDC som finns på svenska högskole- och universitetsbibliotek. EDC i Sverige och Europa är en del av EU-kommissionens nätverk "Europe Direct Network" som syftar till att informera om EU lokalt. Förutom EDC ingår även Europa Direkt informationskontor (EDIC) i nätverket.
Rolf Edbergssamlingen
Rolf Edberg (1912-1997) var från Lysvik i Sunnes kommun och var landshövding i Värmland 1967-1977. För den stora allmänheten och för en internationell publik gjorde sig Edberg mest känd som författare och miljökämpe.
I biblioteket på plan 1 finns Rolf Edbergs egen samling av litteratur. Samlingen är skänkt som en gåva till universitetet av Rolf Edbergs familj och efterlevande. Innehållet i boksamlingen spänner över en vid bredd, men böckerna speglar förhoppningsvis miljökämpens egna intressen väl. Böckerna kan lånas ut, men ännu finns endast ett fåtal med i bibliotekskatalogen.
Shakespearesamlingen
2003 mottog Karlstads universitetsbibliotek en gåva från Erik Einarsson Wikland som innehåller nästan 700 titlar om och av William Shakespeare. Samlingen finns på plan 1.
Rudolf Zeitlersamlingen
Rudolf Zeitler (1912-2005) var Sveriges främste konsthistoriker i sin generation. Han var åren 1964-1977 professor i konsthistoria med konstteori vid Uppsala universitet.
Hans boksamling var säkert det rikaste privata konsthistorikerbiblioteket i vårt land. Donationen bestod av ca 50 hyllmeter, av vilka ungefär hälften är uppställda i universitetsbiblioteket, plan 1.