Anderseminariet i journalistik
Med stöd från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning anordnar MKV journalistseminarier varje termin. Till journalistseminariet bjuder vi in spännande gäster för att föreläsa, debattera och diskutera olika ämnen och teman. Seminariet är gratis och alla är välkomna att delta.

Anderseminariet i journalistik VT 2025
FRENEMIES - Om relationen mellan traditionella och sociala medier
I den digitala eran kan tech-giganternas plattformar ses som både vänner och fiender till journalistiken: De erbjuder nyhetsorganisationer möjligheter att nå och engagera sin publik på nya sätt, men är också stora konkurrenter om publikens uppmärksamhet och intresse. Tiktok och Snapchat blir viktiga kanaler när journalister vill fånga upp vad som engagerar unga, men i rollen ligger också att granska de nya makthavare som influerare och youtubers är.
Välkomna till en fullmatad eftermiddag på Karlstads universitet tisdagen den 20 maj – där vi också får en komprimerad masterclass i att starta och driva sin egen mediekanal!
- Tisdag 20 maj
- 13.00-16.30 (lunch från kl 12)
- Karlstads universitet, 11 D121
Seminariet är kostnadsfritt, inklusive lunch och fika, men föranmälan krävs.
Senaste dag för anmälan är 12 maj.
Program
Kl 12.00
Lunch serveras i anslutning till Andersalen.
Kl 13.00
Välkomna! hälsar Maria Darpö från Anderstiftelsen, Carina Tenor från Avdelningen för Medie- och kommunikationsvetenskap och frilansjournalisten Annika Lindqvist som är dagens moderator.
Kl 13.05
Att skapa strategier för små och stora redaktioner
I NWT Media ingår fjorton tidningar, en del av dem med mycket små redaktioner. Gabriel Frejsjö är innehållsutvecklare på NWT Media och förklarar hur koncernen arbetar för att alla redaktioner ska kunna finnas på sociala medier.
Kl 13.20
Vi måste finnas där publiken finns
Expressens strategi för digitala plattformar är bred. Medan flera medier har valt att till exempel lämna X, tidigare Twitter, har Expressen stannat kvar. Sanna Gustavsson, sociala medier-chef på Expressen, berättar hur tidningen resonerar kring och använder sig av sociala medier.
Kl 13.50
Influerare är företagare och makthavare – så granskar vi dem
Influerare och youtubers går ibland under radarn för redaktioners nyhetsbevakning. Sophia Sinclair och Henning Eklund är techreportrar på Svenska Dagbladet och medverkar bland annat i SvD:s blogg Tech brief. På Anderseminariet lyfter de fram några av sina uppmärksammade granskningar, från Pontus Rasmusson till Isabella Löwengrip, och berättar om utmaningarna och de etiska avvägningarna bakom granskningarna.
Kl 14.20
”Med sådana vänner behövs inga fiender”
Ulrika Hedman har en bakgrund som journalist, är lektor i informatik vid Högskolan Väst i Trollhättan och forskar i medieutveckling. Hennes doktorsavhandling handlar om hur journalistkåren tog sig an sociala medier. På seminariet kommer hon att prata om hur såväl mediehus som enskilda journalister förhåller sig till olika plattformar, och vilka fördelar respektive risker olika förhållningssätt medför.
Kl 14.50
Fika
Kl 15.20
Masterclass: Så startar du din egen mediekanal – från idé till genomslag
Traditionella medier är inte längre de enda som sätter agendan. Sociala medier, poddar, nyhetsbrev och andra oberoende plattformar ger varje individ möjlighet att bygga sin egen mediekanal. Medieanalytikern Olle Lidbom berättar hur man skapar en kanal som både engagerar och når ut i ett flöde styrt av algoritmer
Kl 16.00
Att möta och spegla tonåringar med hjälp av Tiktok och Snapchat
Jenny Agö är redaktör för Nyhetskoll, SVT:s och UR:s gemensamma satsning på nyheter för unga. Med Tiktok och Snapchat når Nyhetskoll grupper som annars är svåra att nå, och kan fånga upp frågor som är viktiga för målgruppen.
Kl 16.30
Slut
