Pågående uppdrag
Nu börjar vi med barnen (Regeringen)
En särskild utredare (nationell samordnare) ska stödja regeringen i arbetet med att genomföra Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling nationellt. Utredaren ska bland annat stärka, främja och fördjupa de olika aktörernas arbete med att genomföra agendan genom att samverka med kommuner och regioner, regionala och lokala aktörer, näringsliv och det civila samhället.
Samhällsnyttas insats
I projektet Nu börjar vi med barnen! utprovas en ny arena för lärande och policyutveckling i ett samarbete mellan den nationella samordnaren och Samhällsnytta.
Syftet är i första hand att pröva en ny infrastruktur för dialog och utveckling mellan staten, regionerna och kommunerna i vilken vi involverar såväl medborgare som medarbetare. Men vi vill även utforma modeller för proaktivt arbete som kan vara möjliga att använda inom andra områden.
Fyra regioner deltar som lokala piloter i arbetet: Region Värmland med kommunerna Säffle, Storfors och Filipstad, Region Örebro med Ljusnarsbergs kommun, Region Västernorrland med Ånge kommun och Region Stockholm med Södertälje kommun.
Länkar och publikationer
Kontaktperson
Matilda Legeby, projektledare
Systemdesign i samverkan (Trafikverket)
De globala hållbarhetsmålen är högt prioriterade av regeringen. Samtidigt ökar efterfrågan på transporter hos såväl näringsliv som medborgare. Trafikverket förväntas ta sig an en mängd samhällsutmaningar inom exempelvis hälsa, trafiksäkerhet, trygghet, buller och digitalisering. Ny kunskap krävs i takt med att myndigheten får en allt tydligare roll som central nod för samhällets utveckling.
Samhällsnyttas insats
Uppdraget är att i en svensk kontext konceptualisera och testa idén med professionell facilitering med verktyg för systemdesign på en neutral arena. Aktörerna äger sakfrågan, men får hjälp med samverkan och att hantera målkonflikter. Målet är att erfarenheterna ska kunna underlätta arbetet med andra komplexa samhällsutmaningar, såväl inom Trafikverket som i andra sammanhang.
Kontaktperson
Martin Fransson
Hälsolabb (SKR)
Omställningen till nära vård är på allas läppar. Flera statliga utredningar pekar åt samma håll, det har lett till lagändringar, och det finns en stor enighet hos beslutsfattare, professioner, patientföreträdare och andra aktörer om att det är i den här riktningen den svenska hälso- och sjukvården och omsorgen måste gå. Via överenskommelser mellan staten och huvudmännen har även SKR ett flertal insatser som syftar till att stödja regioner och kommuner i det pågående arbetet.
Samhällsnyttas insats
Samhällsnytta erbjuder en arena för utveckling och lärande om komplexa utmaningar kopplade till Nära vård. Arenan drivs som ett partnerskap mellan SKR, Experio Lab, Samhällsnytta och Linköpings universitet. Inom ramen för Hälsolabb arbetar regioner och kommuner i Värmland, Västernorrland, Örebro och Uppsala med piloter där man testar nya arbetssätt. Piloterna stöttar och driver processer inom många olika utvecklingsområden. Fokus ligger på användarcentrering, systemdesign med inkludering av olika aktörer runt användaren, och på utveckling av styrning och ledning för att möjliggöra en Nära vård.
Piloterna arbetar med teman, såsom målbilder för nära vård, psykisk hälsa, samsjuklighet, vård i hemmet, systematisk brukarmedverkan, datadriven utveckling och medborgardialog.
Länkar och publikationer
- Systemdesign och öppen policy – inspiration för regioner och kommuner
- Lägesrapport efter ett år med Hälsolabb
- Värde för vem? Ett tjänstelogiskt perspektiv på invånarens värdeskapande i hälso-, sjukvård och socialtjänst
- Ett steg närmare – Insikter och lärdomar om utvecklingsarbete för en Nära vård
Kontaktperson
Kajsa Westling