Older research projects from CCS
Sorry, most information on this page is currently available only in Swedish.
2018
CriseIT
Tidsram: 2016 - 2018
Finansiering: Till lika stora delar av projektets parter och EUs Interreg Sverige-Norge program, Inre Skandinavien, under namnet “Preparing for Future Crisis Management.”
CCS-Kontakt: Lars Nyberg, lars.nyberg@kau.se
Läs mer: Projektsida
Industridoktorand Trafikverket
Trafikverket finansierade under åren 2013 - 2018 en industridoktorand vid Centrum för klimat och säkerhet. Monika Rydstedt Nymans forskning handlar om lärande och erfarenhetsåterföring från naturolyckor som skadar landinfrastrukturen i Sverige. Monika var ansluten till forskarskolan inom CNDS och hon disputerade fredagen den 9 november 2018 framgångsrikt med sin doktorsavhandling: Organizational Lessons Learned - Natural Hazards Affecting Critical Infrastructure, på Karlstads universitet.
Tidsram: 2013 - 2018
Finansiering: Trafikverket
CCS-Kontakt: Monika Rydstedt Nyman, monika.nyman@kau.se
Läs mer: Projektsida
2016
Högupplösta nederbördsprognoser för hydrologisk riskbedömning - ett nytt varningssystem.
I projektet högupplösta nederbördsprognoser för hydrologisk riskbedömning har SMHIs varningstjänst utvecklats med ett system för intensiv nederbörd. Behovet av varning vid skyfall är stort eftersom skyfall kommer plötsligt och kan ge stora konsekvenser. En forskare på Klimat & Säkerhet har arbetat med att att utveckla metoder och mått för ekonomisk värdering av konsekvenser till följd av kraftiga skyfall.
Projekttid: 2012 - 2016
Finansiär: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
CCS-Kontakt: Tonje Grahn
Länkar:
2015
Stöd för hantering av skyfalls- och översvämningsrisker
Forskningsprojekt Nederbörd och översvämningar i framtidens Sverige - ett system till stöd för klimatanpassning bidrog med metoder och kunskap till stöd för klimatanpassningsarbetet i Sverige. Projektet var ett samarbete mellan SMHI, Göteborgs universitet och Centrum för klimat och säkerhet på Karlstad universitet.
Projektets fokus var hantering av skyfall och översvämning av vattendrag och sjöar och projektets forskare utvecklade metoder och data för hantering av skyfalls- och översvämningsrisker.
Projekttid: 2012 - 2015
Finansiär: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
CCS-Kontakt: Lars Nyberg
Länkar:
Naturolycksdatabasen
Naturolycksdatabasen är en nationell databas över inträffade naturolyckor som MSB driver. Databasen består av ett kartmaterial och information om inträffade händelser i Sverige och är tillgänglig för alla. Klimat & Säkerhet gjorde, på uppdrag av MSB, insamlings- och inmatningsarbetet i databasen som en del i vårt arbetsområde att dra lärdom av naturolyckor och hur man kan använda databaser för förebyggande arbete.
Projekttid: Kontinuerligt fram till 2015
Finansiering: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
CCS-Kontakt: Barbara Blumenthal
2014
Wettergrenprojektet
Projektets syfte var att utveckla ekonomiska metoder och modeller för värdering av översvämningsrisker. Projektet finansierade doktorandstudier fram till lic.
Projekttid: 2012 - 2014
Finansiering: Berit och Carl-Johan Wettergrens stiftelse
CCS-Kontakt: Tonje Grahn (Lic. inom projektet)
Länkar:
Att förutsäga och förebygga naturolyckor - tvärvetenskaplig samverkan
Den svenska krishanteringen vid naturolyckor har försvårats av samordningsproblem, av kunskapsbrister och av tekniska begränsningar. Forskningsprojektet som finansierats av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB har haft som målsättning att underlätta framtida hantering av naturolyckor genom att ge unga forskare inom tre vetenskapsområden möjlighet att samverka i jakten på nya, tvärvetenskapliga lösningar.
Projektet bestod av åtta delprojekt inom ramen för CNDS, Centrum för naturkatastrofslära, den största av regeringens två strategiska satsningar 2010 – 2014 inom området Säkerhet och krisberedskap. Klimat och säkerhet har deltagit i forskningsprojektet genom två postdoktorer.
Projekttid: 2011 - 2013 (2014)
Finansiering: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
CCS-Kontakt: Beatrice Hedelin, (postdoktor inom projektet)
Länkar:
2013
Effekter av samhällets säkerhetsarbete, ESS
Två av de grundläggande målen med Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO, är att förbättra förmågan att förebygga situationer som kan leda till räddningsinsatser samt att förbättra möjligheterna att minska olyckor och konsekvenser av olyckor. Forskningsprogrammet ESS - effekter av samhällets säkerhetsarbete, finansierades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, under åren 2009-2013 och hade som mål att ta en bred ansats på att studera effektsamband inom områden som kan sorteras in under LSO. Forskningsprogrammet ESS var ett samarbete mellan Örebro universitet, SGI, IVL och Centrum för klimat och säkerhet på Karlstads universitet.
Forskare från Klimat & Säkerhet samarbetade med forskare från SGI inom ESS arbetspaket 2, lärande från naturolyckor. I studien har vi bland annat undersökt hur databaser med erfarenhet från tidigare händelser kan användas i ett förebyggande syfte.
Projekttid: 2009 - 2013
Finansiering: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
CCS-Kontakt: Lars Nyberg
Länkar:
Översvämningsguiden
Projektet Översvämningsguiden tog sin början i Klimat & Säkerhets nätverk och behovet att samla och tillgängliggöra kunskap om översvämningar i Sverige. I projektet samlade vi kunskap kring hantering av översvämningsrisker. Syftet med projektet var att skapa en webbaserad översvämningsguide som resurs för länsstyrelser, kommuner och andra aktörer i deras arbete med hantering av översvämningsrisker. Projektet drevs som ett internt utvecklingsprojekt och är sedan 2013 vilande.
Projekttid: 2010 - 2013
Finansiering: Interna medel
Kontakt: Andreas Pettersson
Länkar:
2012
SAWA
Klimat & Säkerhet var under 2009- 2012 delpart i det EU-finansierade projektet SAWA; Strategic Alliance for Integrated Water management Actions. Det handlade om hantering av översvämningar med utgångspunkt i Översvämningsdirektivet och de krav på analyser, karteringar och planer för översvämningshantering som ställs i det. SAWA-Projektet har gett metodutveckling och kunskapsutbyte kring hur implementeringen av direktivet kan gå till.
Klimat & Säkerhet har bidragit till projektet på flera sätt. Utveckling av nya kurser och sårbarhetsstudier är två exempel på delprojekt. Det handlade om såväl utbildning som forskning och samverkan.
Klimat & Säkerhet var en av 22 parter i SAWA-projektet.
Projekttid: 2009 - 2012
Finansiering: EU:s Interregprogram för Nordsjöområdet.
CCS- Kontakt: Lars Nyberg, projektansvarig, lars.nyberg@kau.se
Länkar:
Virtuella översvämningsvandringar
Projektet virtuella översvämningsvandringar var ett didaktiskt forskningsprojekt där målsättningen var att utveckla och utvärdera en virtuell lärandemiljö med anknytning till våra översvämningsvandringar.
Projekttid: 2011- 2012
Finansiering: Fakultetsmedel för didaktiskt utvecklingsarbete, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap, Karlstads universitet
CCS- Kontakt: Lars Nyberg (projektansvarig), Emelie Hindersson (projektkoordinator)
Länkar:
Kartering av översvämningsrisker vid Vänern
Ett uppdrag om potentiella skador och störningar som kan uppkomma i kommunerna runt Vänern vid höga vattennivåer i sjön. Projektet har inventerat sårbarheter genom insamling av geografiska data och kommunbesök. Metoden för GIS- analysen har utvecklats med nya höjddata från Lantmäteriets laserskanning. Projektet försenades till 2012 på grund av förseningar i Lantmäteriets laserskanning.
Projekttid: 2010 (2012)
Finansiering: Studien utfördes på uppdrag av och i samverkan med Vänerkommunerna i samverkan om Vänerns reglering - ett kommunalt samarbetsorgan med fokus på frågor om översvämning och Vänerns reglering
Kontakt: Lars Nyberg
Länkar:
Regional klimatanpassning i Värmland
I och med den statliga Klimat & Sårbarhetsutredningens slutrapport väcktes behovet att utvärdera möjliga effekter av ett förändrat klimat även på regional och lokal nivå. Projektet klimatanpassning i Värmland genomfördes på uppdrag av Länsstyrelsen i Värmland med målsättningen att öka kunskapen om klimatförändringens framtida effekter, både gynnsamma och negativa, i Värmland. Projektet redovisades i form av ett webb-baserat material som ett första steg i Länsstyrelsens stöd till kommuner och andra aktörer i deras arbete med klimatanpassningsåtgärder.
Projektet förlängdes till en andra fas där projektets webbplats klimatanpassningvarmland.se utvecklades och fördjupades ytterligare inom tre fokusområden. Översvämningsvandringar i samverkan med Länsstyrelsen och andra aktörer genomfördes inom ramen för projektet.
Projekttid: sept 2009 - maj 2012
Finansiering: Länsstyrelsen i Värmland
CCS-Kontakt: Andreas Pettersson
GIS-analys av sårbarhet för översvämningar
I det här projektet testar vi metoder att med Geografiska Informationssystem (GIS) analysera sårbarhet för översvämningar inom bebyggda områden. Studiens fokus ligger på hur man kan använda GIS för att få bättre noggrannhet när man förutsäger konsekvenser av översvämningar.
Projekttid:
Finansiering
Kontakt:
2011
ICT4DMCC
Det nystartade projektet ICT4DMCC handlar om övervakningssystem och kriskommunikation kopplat till översvämningsrisker. Tillsammans med Centum för HumanIT vid Karlstads universitet utvecklar vi forskningsområdet ICT for Disaster Management and Crisis Communication.
Projekttid: 2011
Finansiering:
CCS-Kontakt:
Prediktion av översvämningar
Klimat & Säkerhet arbetar på olika sätt med frågor om varningssytem för översvämningar. Möjligheter till tidigare/ bättre prognoser vid höga flöden är av intresse för olika aktörer i samhället. Området handlar såväl om att utveckla tekniska system för varning som att studera flöden, vattenhalter i marken mfl faktorer före och under övesvämningssituationer.
I detta projekt låg fokus på förståelse av system. Huvudfrågan var:
Hur kan tillgängliga data (markvattenhalt, magasinens fyllnadsgrad mm) nyttjas för prediktion av översvämningsrisker i större vattendrag?
Projektets genomfördes under 2011 på uppdrag av Länsstyrelsen Värmland. Huvudsyftet var att öka kunskapen om prognos- och varningssystem för höga flöden hos beställaren. Ett delmål är att peka ut användbara indikatorer för höga flöden i länet.
Projektet resulterade bland annat i rapporten "Prediktion av översvämningar" och i en workshop.
Projekttid:
Finansiering: Länsstyrelsen Värmland
CCS-Kontakt: Jan-Olov Moberg
Länkar:
2010
Historiska översvämningar i Värmland
Projektet historiska översvämningar i Värmland var en kartläggning av översvämningar i Värmland i modern tid, ca 1900-1980. Syftet var att samla information om de översvämningar som skett som ett led i att öka förståelsen kring vilka områden som är sårbara för höga flöden.
Utredningsuppdraget gjordes under september-november 2010 på uppdrag av Länsstyrelsen Värmland. Det var en del av det arbete som Länsstyrelsen ska göra under Översvämningsdirektivet.
Projekttid: 2010
Finansiering: Länsstyrelsen i Värmland
CCS-Kontakt: Lars Nyberg och Erik Persson
Länkar:
GIS-tillämpningar inom översvämningshantering
Klimat & Säkerhet forskar och utvecklar metoder inom GIS och naturrisker. Som en del i detta arbete har Rolf Nyberg gjort en forskningsöversikt kring användningen av GIS inom översvämningshantering. Forskningsöversikten finansierades inom SAWA projektet.
Projekttid: 2010
Finansiering: SAWA-medel
CCS-Kontakt: Rolf Nyberg
Länkar:
2009
Översvämningsrisker i Värmland
Syftet med projekt "Översvämningsrisker i Värmland" var att ge en översiktlig beskrivning av sårbarheten för översvämningar kring vattendrag i Värmland och en analys av hur klimatförändringarna kan komma att påverka dessa. Utgångspunkten är dels inträffade händelser och dels Klimat- och sårbarhetsutredningens delbetänkande (SOU 2006:94 Översvämningshot: Risker och åtgärder för Mälaren, Hjälmaren och Vänern) samt SMHI:s regionala klimatscenarier.
Projektet genomfördes under hösten 2009 på uppdrag av Länsstyrelsen i Värmland av Barbara Blumenthal på Centrum för klimat och säkerhet. Resultatet presenteras i en rapport som beskriver översvämningsriskerna för de större avrinningsområdena och för Vänern. Efter en beskrivning av avrinningsområdet följer exempel på inträffade översvämningshändelse. För översvämningstypen skyfall är utgångspunkten själva fenomenet. Det görs också en koppling mellan klimatförändringar och förändring av översvämningsriskerna.
Projekttid: 2009
Finansiering: Länsstyrelsen i Värmland
CCS-Kontakt: Barbara Blumenthal
Länkar:
Ekonomiska konsekvenser av skyfall
Projektet handlade om att sätta en prislapp på skyfall. Genom att undersöka vad skyfall har kostat kan man ta fram standardexempel för en ökad kunskap om vad skyfall kostar samhället. Projektet genomfördes av Tonje Grahn och Barbara Blumenthal. Grunden för undersökningen var Länsförsäkringars arkiv.
Projektet genomfördes på uppdrag av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Studien presenteras i en rapport i MSB:s rapportserie våren 2010.
Projekttid: 2009
Finansiering: Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB
CCS-Kontakt: Tonje Grahn
Länkar:
Sårbarhet för översvämningar runt Vänern, fas 1
Resultatet av projektet är en sammanställning av händelseförlopp och konsekvenser av Väneröversvämningen 2000-2001. Utgångspunkten är dokumentation från översvämningen och arbetet genomfördes av Barbara Blumenthal under 2009.
Studien är det första steget av en sårbarhetsstudie i Vänern som kommer att utföras vid Klimat & Säkerhet under åren 2010/2011. Syftet med denna första del av projektet är att kunna bevara, återföra och nyttja erfarenheter från översvämningen 2000-2001 inför och under kommande översvämningssituationer med likartade eller högre nivåer. Studien är en del i Klimat och Säkerhets deltagande inom EU-projektet SAWA(Strategic Alliance for integrated Water management Actions) vars målsättning bl a är att utveckla planer för hantering av översvämningsrisker.
Projekttid: 2009
Finansiering: SAWA-medel
CCS-Kontakt: Barbara Blumenthal
Uppföljning och utvärdering av naturolyckor
I en studie kring det uppföljande arbetet efter naturolyckor är studieobjekten material från översvämningen i Arvika 2000, stormen Gudrun 2005 och skredet på E6 i Småröd 2006. De uppföljningar och utvärderingar som gjordes efter dessa tre händelser jämförs med ramverk där de tre dimensionerna i hållbar utveckling (social, ekonomisk och miljömässig) förs samman med exponering/mottaglighet för naturolyckor och hanteringsförmåga. Analysen presenterades under 2009 vid följande konferenser:
- European Geoscience Union (EGU) General Assembly 19 - 24 april, Wien
- Society for Risk Analysis Europe (SRA) Annual Meeting 28 juni - 1 juli, Karlstad
Projekttid: 2009
Finansiering: Genom Klimat & Säkerhets basfinansiering
CCS-Kontakt: Magnus Johansson
2008
Forskningsöversikt om översvämningar
På uppdrag av Räddningsverket gjorde Lars Nyberg vid Klimat & Säkerhet under hösten 2008 en översikt över den forskning som gjorts kring översvämningar. Två liknande forskningsöversikter genomfördes om ras och skogsbränder av andra svenska forskare.
Projekttid: 2008
Finansiering: Räddningsverket, nuvarande Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB
CCS-Kontakt: Lars Nyberg
Länkar: