Digitala verktyg i skolans teknikundervisning – inspiration från makerspace rörelsen

Makerspace är en miljö där kunskap, verktyg och idéer smälter samman. Makerspace genomsyras av viljan att praktiskt förstå hur saker funkar (och en önskan att få saker att funka bättre).

Typiska aktiviteter inom makerspace rörelsen handlar om den kreativa design-processen, programmering, att rita med digitala verktyg och sedan skriva ut produkter med 3D printers. Vad säger forskningen om detta och vilka beprövade erfarenheter finns från skolans värld? Detta fokuserar vi på under inspirationsdagen.
Den 16 mars 2022, kl 9-16 var det inspirationsdag för lärare i teknik i årskurs 7-9 och andra intresserade.
Under förmiddagen lyssnade vi på inspirerande föreläsningar och under eftermiddagen kunde den som vill delta på plats på Karlstads universitet välja att vara med i olika praktiska workshops. Den som valde att delta på plats under hela dagen fick även fika under såväl för- och eftermiddag samt lunch.
Det fanns även möjlighet att välja att delta online via en zoom länk och på så sätt ta del av förmiddagens föreläsningar, men då gick det inte delta i eftermiddagens praktiska workshops.
Program
Kl. 09.00-09.15 Introduktion, Susanne Walan, projektledare Teknikerjakten.
Kl. 09.15-09.45 Makerspaces och teknik i skolan, hur hänger det ihop? Vad säger forskningen?
Resultat från bland annat EU-projektet Assessmake21, samt nationell forskning.
Susanne Walan, didaktikforskare vid Karlstads universitet, med ett särskilt intresse för digitalisering inom naturvetenskap och teknik i skolan.
Kl. 09.45-10.15 Digitalt representerade modeller i teknikundervisningen.
Nya möjligheter för dig som lärare att utveckla sin teknikundervisning,
Helen Brink, didaktikforskare vid Karlstads universitet, med ett särskilt intresse för digitalisering och teknikens didaktik.
Kl. 10.15-10.45 Fikapaus.
Kl. 10.45-11.15 3D i skolan - hur och varför?
Vi berättar om hur vi började arbeta med 3D i skolan, vilka samarbetsprojekt vi arbetat med och hur vi kopplar arbetet till centralt innehåll och kunskapskrav.
Pernilla Abrahamsson och Mia Lägnert, tekniklärare på Norrevångsskolan, Mörrum, som har fått Guldäpplet 2020 för sitt arbete.
Kl. 11.15-11.45 Att arbeta med robotar och tävlingen First Lego League i teknikundervisningen.
Några tekniklärare delar med sig av sina erfarenheter.
Kl. 11.45-13.00 Lunch.
Kl. 13.00-15.00 Workshops, inklusive fika.
Du kan välja på följande workshoppass:
1. 3D-modellering av hus. I denna workshop får ni använda ett digitalt designverktyg och skapa både 2D- och 3D-modeller av hus eller våningsplan. Floorplanner är ett avancerat verktyg med låg ingångströskel som passar bra för exempelvis högstadiets teknikundervisning. I workshopen kommer grunderna i verktyget att presenteras och du kommer att få möjlighet att testa en lektionsplanering. Ta med din egen dator till workshopen. Det behövs inga installationer, programmet är web-baserat.
2. 3D i skolan - undervisningstips och arbete med 3D-programmet Google sketchup - en workshop där du får möjlighet att arbeta med grunderna i Google sketchup och ta del av konkreta lektionstips. Här får du lite inspiration inför workshopen: https://www.youtube.com/watch?v=Uvt6Jfv-Jqg
3. Hur använder man Lego Spike Prime robotar? Hands-on-science demonstrerar och ni får testa.
4. Makerspaceaktivitet på KarlstadMakers - Från idé till färdig produkt. Workshop med Johan Rosén. Ni får jobba med 3D printer, laserskärning, CNC och polymorhplast. OBS! Max 6 deltagare.
Kl. 15.00-15.30 Gemensam avslutning. Vi delar med oss av erfarenheterna från de olika workshoppassen. Information om möjlighet att söka medel för material till skolor från Teknikerjakten.
Vid frågor kontakta susanne.walan@kau.se.
Arrangemanget var inom ramen för Teknikerjakten vid Karlstads universitet som är ett samarbete med Erik Johan Ljungbergsfonden.
