Pågående forskningsprojekt
Här finner du pågående forskningsprojekt vid ämnet omvårdnad.
Capacity Building in Nursing Education in Indonesia (CABNEI)
CABNEI är ett Erasmus+ samverkansprojekt mellan fyra lärosäten i Skandinavien och fyra lärosäten i Indonesen med syfte att höja kompetensen hos lärarna i sjuksköterskeutbildningarna.
Individens behov och mål i centrum för hemvården
I det här tvärvetenskapliga samverkansprojektet mellan Karlstads universitet, Örebro universitet och Örebro kommun studeras den äldre personens behov och mål med sin hemvård.
Intensivvårdssjuksköterskors introduktion och handledning av medarbetare och studenter - utmaningar för lärande och teamarbete vid vård av svårt sjuka patienter under covid-19-pandemin.
I det här samverkansprojektet mellan Region Värmland och Karlstads universitet studeras introduktion av nya medarbetare, handledning, personcentrerat förhållningssätt samt självskattad hälsa under en pågående pandemi. Personer som ingår i studien är intensivvårdssjuksköterskor, specialistsjuksköterskestudenter med inriktning mot intensivvård och avdelningschefer på intensivvårdsavdelningar.
Palliativ vård under covid-19-pandemin - Arbetsmiljöns betydelse för vårdens kvalitet och vårdpersonalens hälsa (PaQC-C19)
I detta svensk-norska multicenterprojekt studeras uppfattningar av den psykosociala och fysiska arbetsmiljön på sjukhus och särskilda boenden och dess betydelse för den palliativa vårdens kvalitet och vårdpersonalens hälsa.
Relationen mellan symtomkluster och biologiska markörer - nyckel till hantering av symtom hos patienter med lokalt avancerad icke småcellig lungcancer (SyBiLuC)
I det här multicenterprojektet finansierat inom samverkansavtalet mellan Karlstads universitet och Region Värmland studeras relationen mellan subjektivt erfarna symtomkluster och olika biologiska markörer relaterade till inflammatoriska och metabola processer i en longitudinell studie.
Att möta svåra känslor - pilotstudie om effekten av bekräftande kommunikation för kontaktsjuksköterskor i cancervården
I den här pilotstudien är det övergripande syftet att utveckla och utvärdera en kort utbildning av kontaktsjuksköterskor inom cancervården i bekräftande kommunikation, så kallad validering, som har en känsloreglerande effekt. Kontaktsjuksköterskor tränas i att handskas både med cancerpatienters känsloyttringar och egna känslor (självvalidering). Validering innebär generellt att acceptans och förståelse för en annan persons upplevelser eller beteenden kommuniceras.