Lise Iversen Kulbrandstad, hedersdoktor vid lärarutbildningen
Lise Iversen Kulbrandstad föddes i Stokmarknes i Nordnorge 1958 men växte upp i Drammen. Hennes kärlek till böcker och skrift kom tidigt. Hon blev ett ”papper-och-penna-barn” som lärde sig språket genom att leka med bokstäver och prova att stava ord. Eftersom hon kunde läsa när hon började skolan uppehöll hon sig med att se hur det gick för klasskamraterna.

- Min mamma ler fortfarande av minnet av när jag kom hem och rapporterade hur långt mina kompisar hade kommit i att lära sig läsa. Det har aldrig varit något tvivel om att det var lärare jag ville bli.
Lise Iversen Kulbrandstad är utbildad lärare i nordiska språken, tyska, special- och migrationspedagogik. På 80-talet arbetade hon i grundskolan i Oslo och mötte ständigt elever med invandrarbakgrund. Deras skolsituation engagerade henne. Då hon fick möjlighet att söka doktorandutbildning via stipendium vid Universitetet i Oslo visste hon vad hon ville arbeta med; att utveckla ny kunskap om de utmaningar som invandrarelever står inför när de ska läsa läroböcker på sitt andraspråk.
I början av 90-talet flyttade Lise Iversen Kulbrandstad till Hamar för att arbeta med lärarutbildning vid dåvarande Høgskolen i Hedmark som nu är en del av Høgskolen i Innlandet. Hon blev senare rektor vid lärosätet och har varit delaktig i flera regeringsuppdrag för att utveckla den norska lärarutbildningen och lärarrollen. Karlstads universitet kom att bli Høgskolen i Hedmarks viktigaste samarbetspartner.
- När jag hade klivit av rektorstjänsten fick jag möjlighet att samarbeta med min ”systermiljö” Centrum för språk- och litteraturdidaktik i Karlstad. Numera är jag engagerad i ett delprojekt som ingår i ROSE, Research on Subject-specific Education, som är en av Karlstads universitets starka forskargrupper och har utifrån ett flervetenskapligt perspektiv ett särskilt intresse för ämnesdidaktik, lärande och undervisning i ämnen. I delprojektet jag är med i, samarbetar forskarna med lärare i femte klass och temat är att arbeta med migration i samhällskunskap.
Det viktigaste för Lise Iversen Kulbrandstad är att kunna bidra till forskningsbaserad kunskap för att förbättra undervisningen i skolan och särskilt för de elever som använder sig av sitt andraspråk i skolan.
- Det tar lång tid att lära sig ett språk så pass bra att det blir ett effektivt redskap att använda i sina studier. För att lyckas tror jag att alla lärare måste utveckla en dubbelidentitet – de behöver vara både ämneslärare och språklärare.
Lise Iversen Kulbrandstad ser utnämningen till hedersdoktor vid Karlstads universitet som en riktigt vitamininjektion.
- Jag känner mig först och främst ödmjuk inför utnämningen, men också stolt, glad och inspirerad! Jag kommer fortsättningsvis inte att vila på mina lagrar utan fortsätta att utveckla samarbetet mellan Høgskolen i Innlandet och Karlstads universitet. Det finns ett mycket stort potential!
