Gunilla Törnfeldt

Undervisande ämnen
Sång, ensemble, sångmetodik, handledning, improvisation och vokalensemble – Ri
Biografi
Jag har mina rötter i svensk körsång med studier på Adolf Fredriks Musikklasser och i Adolf Fredriks Flickkör. På gymnasiet upptäckte jag jazzen på allvar och fortsatte på förutbildningar och folkhögskola innan jag studerade på Kungliga Musikhögskolan 2001-2006. Efter mina studier har jag kombinerat undervisning med frilansande, vilket är det jag alltid haft som mål att kunna göra. Att undervisa och själv musicera parallellt är för mig två delar av samma mynt som gör att jag växer och utvecklas som människa och båda delarna färgar av sig på varandra och ger varandra näring och kraft.
Som musiker och kompositör har jag spelat in två egna skivor som soloartist och släppt dessa på eget skivbolag. A Time For Everything släpptes 2009 och Behind the Mask släpps i april 2017. 2012 grundade jag jazzvokalgruppen Stockholm Voices som turnerar på jazzklubbar och konserthus i hela Sverige.
Som pedagog har jag innan mitt arbete på MHI jobbat på både kulturskola och gymnasium, bland annat Fryshusets Gymnasium, RML RockMusikLinjen, Musikania kulturskola i Nacka, samt sex år på Jazzlinjen på Lunnevads folkhögskola. Gör också ibland gästläraruppdrag på andra skolor som t.ex. Skurups folkhögskola och Framnäs folkhögskola.
Undervisning
Min tjänst på MHI består ungefär till lika delar av individuell sångundervisning och ensembleundervisning, med inriktning Rytmisk och improviserad musik. Jag jobbar både med både studenter som har sång som huvudinstrument och studenter som har ri-sång som andra ämne samt valt det som fristående kurs. Jag är också kursansvarig för de fristående valbara kurserna Instrumental- eller sångmetodik: pop, rock, jazz I & II. När utrymme finns i min tjänst undervisar jag också i vokaljazzgrupp - flerstämmig sång med ackompanjemang av jazztrio.
Något av det jag tycker är absolut viktigast är att ha en prestigelös inställning till sitt lärande och musicerande. Oavsett nivå kan vi alla lära av varandra och utvecklas!
Att jobba på MHI är bland det roligaste jag gjort. Jag brinner för att hjälpa blivande musiker och lärare att utvecklas och att på detta sätt få vara en del av att forma blivande medvetna och inspirerande pedagoger är en förmån.
På MHI får du verkligen utveckla både dina musikaliska verktyg och din pedagogik. Som student med inriktning Rytmisk och improviserad musik får du t.ex. inte mindre än 45h ensembleundervisning om året under alla de första fyra åren på utbildningen. Utbildningen sammanfattas verkligen i MHI:s devis ”den musicerande pedagogen”.
Samverkan
Jag är precis i startgroparna att etablera ett samarbete med RAMA/Det Jyske Musikkonservatorie i Aalborg och deras professorer Jim Daus Hjernøe och Peder Karlsson. Jag har fått beviljat internationaliseringsmedel från Karlstad Universitet för att besöka deras helt unika masterutbildning i rytmisk korledning med målet att etablera någon typ av lärarutbyte skolorna emellan.
