Forskningsområden
Forskare i Materialvetenskap kommer från olika ämnesområden vid Kau, materialteknik, materialfysik, fysikalisk kemi och maskinteknik.
De flesta i gruppen hittar man på institutionerna för ingenjörsvetenskap och fysik samt Ingenjörs- och kemivetenskaper. Gruppen har även ett stort nationellt och internationellt nätverk inom både forskarvärlden och näringslivet.
Det övergripande målet i materialforskning är att förbättra materials prestanda och att utveckla nya material, det kan vara att förbättra mekaniska eller elektriska egenskaper, att förbättra miljövänlighet eller nå billigare produktion eller användning av produkter. Inom Materialvetenskap har vi särskilt fokus på forskningsområden som rör utmattning, tribologi, additiv tillverkning, nya och mer effektiva solceller, nya kolbaserade nanomaterial, nanostrukturerade halvledarytor samt nanokristaller.
Materialegenskaper beror av hur materialen är uppbyggda, så undersökningar av materials strukturer är av fundamental betydelse i forskning om material. Välutrustade laboratorier med avancerade instrument och utrustning för materialsyntes är kärnan i forskningen. Ett viktigt område är användningen av olika beräkningsmodeller för att bestämma och förutsäga olika materialtillstånd och simulera användning i olika tekniska tillämpningar, som hållfasthet och elektrisk ledningsförmåga. Experiment och beräkningar kompletterar varandra för att öka förståelsen av forskningsresultaten och för att de kan användas som beslutsunderlag. Forskningen om material sträcker sig från grundläggande materialforskning till tillämpad forskning och industriella tillämpningar, på längdskalor från atom- och nanonivåer till mikro- och makronivåer. Som överbryggande teman används ”Struktur – Modellering – Prestanda” överfört på skalan nano till makro.
Forskningsområdet Materialvetenskap har byggt upp en gedigen experimentell miljö i hus Vänern med många avancerade instrument, provningsutrustningar och utrustning för materialsyntes. Det har också blivit en förenande faktor i gruppernas verksamhet, att gemensamt utnyttja, underhålla och utveckla laboratorierna.
Våra forskningsområden:
- Högpresterande materials mekaniska egenskaper
- Additiv tillverkning och nya material
- Solenergimaterial
- Ytfysik och nanomaterial
- Teoretisk materialvetenskap