Handledarutbildning - Läslyftet i förskolan

Målgrupp
Utbildningen erbjuds de förskollärare som huvudmannen utsett att gå handledarutbildningen inom Läslyftet under läsåret 2023/24.
Enligt Förordning (2015:42) om statsbidrag för handledare i språk-, läs- och skrivutveckling ska huvudmannen utse handledare som:
- är legitimerade förskollärare eller lärare
- har tillägnat sig goda kunskaper i språkutvecklande arbetssätt och/eller är behöriga att undervisa i ämnet svenska, eller svenska som andraspråk
Innehåll
För mer detaljerat innehåll se dokumentet schema som finns på webbsidan.
Handledaren är framför allt en samtalsledare i det kollegiala arbetet. Läslyftets kompetensutvecklingsmodell utgår från fyra moment (A, B, C och D) och handledaren har en viktig roll i moment B och D där deltagarna träffas för att diskutera och planera tillsammans. Handledaren ska också leda arbetet med kontinuerlig reflektion i moment C och initiera att undervisningsaktiviteten prövas flera gånger. Handledarutbildningen ska förhålla sig till kompetensutvecklingsmodellen och ge handledaren stöd i att leda och fördjupa samtalen och organisera den gemensamma planeringen av undervisningsaktiviteterna.
Utvärderingen av Läslyftet 3 har visat att handledaren har stor betydelse för de kollegiala samtalen och genomförandet av Läslyftet. Det som framför allt är av vikt, enligt rapporten, är att handledaren:
- skapar struktur för samtalen,
- skapar ett tryggt samtalsklimat,
- bidrar till förståelse av materialet,
- utmanar och fördjupar diskussioner.
Handledarutbildningen behandlar kunskaper såväl om att leda kollegialt lärande som om Läslyftets didaktiska innehåll och dessa båda kunskapsområden ska integreras i utbildningen. Det didaktiska innehållet i Läslyftet utgörs av de nyckelbegrepp och teorier om språk-, läs- och skrivutveckling som återfinns i Läslyftets moduler. Ett lämpligt urval av denna forskning belysaes och fördjupas inom ramen för handledarutbildningen. Främsta syftet med det språk-, läs- och skrivdidaktiska inslaget i utbildningen är att handledarna genom fördjupade kunskaper om området bättre ska kunna stötta deltagarnas förståelse av modulerna och kunna formulera frågor som utmanar deltagarnas didaktiska kompetens.
Utbildningen består av en kombination av föreläsningar, gruppdiskussioner samt praktiska övningar i att leda kollegialt lärande. Handledarens konkreta erfarenheter av att handleda inom Läslyftet ska bearbetas och fördjupas vid utbildningsdagarna under läsåret till exempel genom metahandledning. Kollegialt lärande mellan handledarna ska genomsyra hela utbildningen. Handledarna ska delas in i basgrupper som hålls samman under utbildningen.
Efter genomgången utbildning ska handledaren:
- ha utvecklat sin förmåga att handleda kollegialt lärande med hjälp av Läslyftets kompetensutvecklingsmodell och materialet på Lärportalen,
- kunna utmana sin egen och sina kollegors didaktiska kompetens och
- ha god kännedom om Läslyftets didaktiska innehåll.
Kursdatum 2023
- Kursstart, 31 maj, kl. 9:00-16:00 via Zoom
- 19-20 september, kl. 9:00-16:00 på Karlstads universitet
- 22-23 november, kl. 9:00-16:00 via Zoom
- 31 januari - 1 februari 2024, kl. 9:00-16:00 via Zoom
- 17 april, kl. 9:00-16:00 via zoom
Föreläsare
Inga-Lill Emilsson har ansvarat för samtliga fyra omgångar av Läslyftet i förskolan och Handleda vidare kommer att vara huvudansvarig och ha det övergripande ansvaret för träffarnas upplägg och innehåll. Inga-Lill kommer att vara föreläsare inom språk- och skriftspråksutveckling samt handledarens roll och olika metoders didaktiska konsekvenser. Inga-Lill är även processledare och har det övergripande ansvaret för upplägg och innehåll samt utbildning av lärledare iden pågående professionssatsningen Förundran, kreativitet och språk-lek-lighet. Syftet är att olika professioner inom förskola, öppen förskola, bibliotek och barnhälsovård ska hitta samverkansmöjligheter genom att mötas, utbyta erfarenheter, ta del av forskning samt utveckla och fördjupa sin egen kunskap och förståelse för de yngsta barnens språkande och litteracitetsutveckling. Detta sker i samarbete med Region Värmlands satsning Förundran – Bokstart i Värmland som genomförs med stöd av Kulturrådet.
Kristin Ungerberg var med i Läslyftet i förskolan 2020-2021 och Handleda vidare 2021-2022 kommer att vara med även denna gång. Kristin är kursledare i förskollärarprogrammet för termin 3 som bland annat har fokus på språk och kommunikation i förskolan. Vidare är Kristin examinator för de studenter som skriver sitt examensarbete inom svenska och litteratur. Som forskare har hon studerat de yngsta förskolebarnens inflytande och studerar just nu förskollärares ledarskap utifrån Förskolans läroplan, Lpfö 18 som skriver fram att förskollärarna är ansvariga för att leda undervisningen i förskolan.
Ansökan om statsbidrag hos Skolverket
Huvudmannen söker statsbidrag för utbildningen och kryssar då i om deltagaren ska gå handledarutbildningen.
Det är endast de handledare som förskolan får statsbidrag för som har möjlighet att få platser på Läslyftets handledarutbildning.
Varje huvudman som beviljas statsbidrag kommer att tilldelas ett antal handledare och utbildningsplatser. Det är alltså huvudmannen som avgör vem som ska anmälas till handledarutbildningen. I sitt val av handledare måste huvudmannen ta hänsyn till de krav som ställs i Förordningen (2015:42) statsbidrag för handledare i läs- och skrivutveckling. Har du tidigare fullföljt Läslyftets handledarutbildning är det inte möjligt att gå utbildningen igen.
