Bedömning av nyanlända och flerspråkiga elevers kunskapsutveckling för ämneslärare, 7.5 hp

MÅLGRUPP
- ämneslärare i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.
- ämneslärare i kommunal vuxenutbildning.
Förkunskaper
- lärarutbildning
- i mån av plats kan sökande med påbörjad lärarutbildning antas.
UNDERVISNINGSFORM
Digital studieform via lärplattformen Canvas, som möter ett nationellt behov och ett brett geografiskt upptagningsområde med undervisning via det digitala kommunikationsverktyget zoom, i undervisningens teoretiska och praktiska moment.
Undervisningsformen möjliggör att vissa moment kan samläsa med annan relevant utbildning på ordinarie grundlärarutbildning.
Kursen tar emot 25 deltagare.
STUDIETAKT
Kvartsfart.
START- OCH SLUTDATUM
Kursen startar den 27 september 2021 och avslutas den 28 februari 2022.
KURSENS INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Kursens syfte är att ge lärare en allmändidaktisk fördjupning och redskap för att analysera, bedöma och utveckla flerspråkiga elevers ämneskunskaper inklusive det ämnesspecifika språket.
Kursen ska utveckla lärarens förmåga att planera och genomföra formativ undervisning som bidrar till att förbättra nyanlända och flerspråkiga elevernas förutsättningar för lärande och goda kunskapsresultat.
Kursens innehåll kan delas in utifrån följande underrubriker. Inom respektive område är det eftersträvansvärt att infoga konkreta exempel och övningar.
Generellt innehåll – bedömning
- Bedömning utifrån olika aspekter: mikro/makro; samhälleligt /skolperspektiv samt interkulturellt perspektiv
- Summativ/formativ bedömning och undervisning
- Kollegialt bedömningsarbete
Specifikt innehåll – kunskapsbedömning i ett andraspråksperspektiv
- Grundläggande förståelse för andraspråksutveckling och vad som påverkar andraspråksutveckling i relation till aktuellt skolämne.
- Analys av elevens språkfärdigheter med fokus på utveckling av det ämnesspecifika språket.
- Bedömning av nyanlända elevers ämneskunskaper med fokus på Skolverkets kartläggningsmaterial steg 3 och planering av ämnesundervisningen.
- Bygga svenska som verktyg i den egna undervisningen kopplat till kunskapsutveckling i aktuellt skolämne.
- Introduktion till SKUA – språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.
LÄRANDEMÅL
Efter genomgången kurs ska deltagaren kunna
- visa kunskap om och förståelse för olika bedömningsteorier och modeller samt olika syften med bedömning.
- visa grundläggande kunskap om andraspråksutveckling från nybörjare till avancerad nivå.
- kunna planera undervisning utifrån en nyanländ elevs tidigare erfarenheter och kunskaper.
- visa kunskap om formativ bedömning och kunna resonera kring hur ämnesundervisningen kan anpassas i syfte att utveckla elevens ämnesspråk.
Genomförande
Kursen ges helt på distans via lärplattformen Canvas. På lärplattformen tillhandahålls inspelade föreläsningar, läsanvisningar, reflektionsfrågor, diskussionsforum för basgrupper, uppgiftsanvisningar samt kontaktytor med kursledare.
I kursen ingår fyra digitala träffar (halvdagar) i realtid. Under träffarna genomförs seminarier samt uppföljning av uppgifter som har genomförts i den egna verksamheten i form av kollegiala samtal. Dessa seminarier och samtal genomförs i basgrupperna beträffande det kursspecifika innehållet, och i kursöverskridande grupper baserade på skolform och årskursintervall vad gäller det generella kursinnehållet. Under dessa samtal har kursledarna en handledande funktion. I samband med träffarna informeras och förbereds också deltagarna på nästa moment i kursen. Slutligen görs vid varje digital träff en avstämning där synpunkter på utbildningen samlas in från deltagarna. Resultaten av avstämningarna beaktas i planeringen av det fortsatta genomförandet av kurserna. Efter varje träff lämnar deltagarna in skriftliga redovisningar av uppgifterna. Mellan träffarna sker inläsning, reflektion i basgruppen via digitala diskussionsforum, samt genomförande av verksamhetsnära uppgifter.
Kurserna examineras genom en kombination av diskussionsinlägg i webbforum, seminarier, kollegiala samtal samt individuella skriftliga inlämningsuppgifter.
Erhållna poäng ska om möjligt kunna tillgodoräknas som en del av lärarutbildningen på grundnivå.
I samband med att utbildningen startar och avslutas genomför deltagarna en självskattning i syfte att synliggöra hur deltagarnas förmåga att använda bedömning för olika syften i arbetet med nyanlända och flerspråkiga elever har utvecklats under utbildningen.
Samläsning sker mellan de två kurserna inom Bedömning av nyanlända och flerspråkiga elevers kunskapsutveckling vad gäller det generella innehållet som är gemensamt för de tre ramkursplanerna. I dessa delar ingår moment där deltagarna får möjlighet att bearbeta kursinnehållet i kursöverskridande grupper tillsammans med andra lärare som representerar samma skolform och årskursintervall.
KURSUTVÄRDERING
Utvärdering sker via verktyget Survey & Report efter avslutad utbildning.
