Att kommunicera med rörlig bild i teori och praktik
Att kommunicera med rörlig bild i teori och praktik är en kurs där alla deltagare gör en film från idé till publicerbar produkt. Arbetsprocessen startar med utgångspunkt i deltagarnas strategiska mål och vidare i de kommunikativa målen utifrån målgrupper och publiceringssammanhang. När är rörlig bild det bästa sättet att nå fram med budskap? Vad måste man tänka på före, under och efter produktionsprocessen? Kursen ger praktisk övning i alla dessa steg och skapar även en god beställarkompetens.

MÅLGRUPP
Kursen är en uppdragsutbildning och vänder sig till personal som arbetar som kommunikatörer och andra med kommunikativa uppdrag. Kursdeltagarna arbetar med kommunikation inom offentlig eller privat sektor, på myndigheter, organisationer eller företag och har behov av att producera eget rörligt material – antingen för att dokumentera, lära ut, informera eller marknadsföra.
Deltagarnas förkunskaper kan variera och kursen passar både nybörjare och de som vill fördjupa sina kunskaper.
För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som privatperson. Deltagande i uppdragsutbildning kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier.
TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR
Tanken är att deltagarna efter kursens slut ska kunna fortsätta arbetet med rörlig bild - därför ska alla deltagare använda sig av egen teknik. En mobilkamera fungerar alldeles utmärkt förutsatt att den har tillräckligt lagringsutrymme. Vi redigerar i gratisprogram eller annan programvara som finns tillgänglig. Vi rekommenderar en extern mikrofon anpassad till mobilanvändning.
INNEHÅLL
Kursens syfte är att ge praktisk filmfärdighet och teoretisk kunskap för att navigera i det audiovisuella medielandskapet. Hur kan du som kommunikatör producera och använda den rörliga bilden för att nå fram med era budskap på ett bättre sätt? Under kursens gång kommer du att producera en film från ax till limpa – det kan vara alltifrån reklam till information till dokumentation. Du kan komma till kursen med eller utan en idé.
Kursen omfattar också analys och kunskap om hur den strategiska kommunikationsprocessen lägger grund för produktionen.
Efter avslutad kurs ska deltagaren kunna:
- Formulera strategiska och kommunikativa mål som ligger till grund för en produktion av rörlig bild.
- Med enkel och lättillgänglig teknik göra en film från idé till färdig produkt.
- Visa förståelse för filmprocessen utifrån ett produktionstekniskt perspektiv.
- Välja rätt plattform och publiceringssammanhang.
Den genomgående tanken med kursen är att lära genom att göra och reflektera.
GENOMFÖRANDE
Kursen genomförs på kvartsfart under augusti till december, vilket betyder att kursdeltagaren får räkna med cirka en halvdags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning och hemuppgifter. Undervisningen sker huvudsakligen genom individuell handledning samt med fyra närträffar utspridda under kursen. Genom att kursdeltagarna tar del av varandras processer och projekt får man också en bredare kunskap och förståelse för den rörliga bildens olika användningsområden.
Undervisning vid närträffar består av föreläsningar med praktisk applicering av teoretisk kunskap samt seminarier med redovisningar, feedback och diskussion. Samtliga närträffar är obligatoriska.
Efter avslutad kurs erhålls kursintyg.
Kursdatum
Start i lärplattformen Canvas
I välkomstbrevet får du instruktioner om inloggning.
Kursträff 1 på Karlstads universitet (inkl. inläsning och inlämning innan)
Introduktion rörlig bild i teori och praktik
- Varför/hur kommunicera med rörlig bild?
- Vem vill säga vad - och till vilken målgrupp?
- Förproduktion – att förbereda en inspelning
- Tillgänglighetsdirektivet - hur påverkar det vårt arbete?
Individuell praktisk handledning 20 minuter mellan kursträff 1 och 2
Kursträff 2 på Karlstads universitet (inkl. inläsningen/inlämningen innan):
PITCH – alla presenterar sin idé
- Presentera ditt projekt
- Gestaltningskomponenter – filmens ingredienser
- Produktion – att spela in rörlig bild och ljud
Individuell praktisk handledning 20 minuter mellan kursträff 2 och 3
Kursträff 3 på Karlstads universitet (inkl. inläsningen/inlämningen innan):
Work In Progress. Under den här träffen visar alla kursdeltagare upp sitt filmade material som följs av ett feedbacksamtal.
- Struktur och dramaturgi
- Ton, stil, genre
- Postproduktion – att redigera rörlig bild och ljud
Individuell praktisk handledning 20 minuter mellan kursträff 3 och 4
Kursträff 4 på Karlstads universitet (inkl. inläsningen/inlämningen innan):
Slutseminarium med visning av filmerna med feedback och diskussion.
KURSKOSTNAD OCH ANMÄLAN
Kurskostnaden är xx xxx SEK exkl. moms per deltagare. I kurskostnaden ingår för- och eftermiddagsfika. Utöver kurskostnaden tillkommer kostnad för ev. litteratur, lunch och ev. logi och resor.
För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som privatperson. Deltagande i uppdragsutbildning kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier.
Kursen kan ta emot max 16 deltagare och behöver minst 12 deltagare för att kunna starta. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Kursanmälan är bindande. Kurskostnaden faktureras i samband efter kursstart.
