Omsorgsfullt ledarskap: forskning i framkant om goda relationer på arbetsplatsen
På senare tid har forskningen visat att det finns ett starkt samband mellan möjligheten att uttrycka sina känslor autentiskt och trivsel i arbetslivet. Att tvingas uppvisa falska leenden eller en fasad som inte överensstämmer med vem man är ökar markant risken för vantrivsel i arbetet och sjukfrånvaro. Det ökande fokuset på emotioner inom forskningen är en konsekvens av att dagens arbetsliv i allt högre utsträckning handlar om mellanmänskliga relationer och att det därför är viktig att både arbetsgivare och arbetstagare tar hänsyn till känslomässiga aspekter av arbetslivet.
Vad betyder omsorgsfullt ledarskap och vad kännetecknar goda relationer på en arbetsplats? Vilken betydelse har känslorna för omsorgsfullt ledarskap och goda relationer?

ALLMÄN FÖRELÄSNING
Vår allmänna föreläsning vänder sig till olika personalgrupper oavsett vilken arbetsgivare det gäller. Föreläsningstiden är 2 x 45 minuter exklusive paus. Tidpunkt och plats bestäms i dialog med arbetsgivaren.
Föreläsningen diskuterar strategier för att främja goda sociala relationer i arbetslivet utifrån vår forskning.
Föreläsningens hållpunkter:
- Jag och mig: om din relation till dig själv. Hur ser den ut?
- Omsorgen om sig i det antika Grekland och Rom – du måste kunna styra dig själv innan du kan styra över andra. Hur går det till?
- Autenticitet: om att vara sann mot sig själv. Ett nutida och ofta missförstått moraliskt ideal. Vad innebär det?
- Vad identifierar du dig allra mest intimt med? Vad består din innersta kärna av – dina känslor, tankar eller något annat?
- Känslornas sociala dimensioner. Vad är sensationer? Vad är emotioner? Hur skiljer dessa fenomen sig åt och hur uppstår och formas de i ditt samspel med omgivningen, andra människor och samhället?
- Emotionellt arbete: obetalt och betalt. Vad är det för något, vem utför det och hur påverkar det dig och dina medarbetare i arbetslivet, men också i privatlivet?
- De emotionella lönearbetets negativa konsekvenser. Vilka är de och hur kan de förhindras.
RIKTADE FÖRELÄSNINGAR MED SKRÄDDARSYTT UPPLÄGG UTIFRÅN BEHOV
Våra riktade föreläsningar kan ha olika innehåll beroende på vilket behov en arbetsgivare har. Genomförandet, tidpunkt och plats bestäms i dialog med arbetsgivaren.
Riktade föreläsningar kan exempelvis handla om:
- Strategier för att för att undvika stress på en arbetsplats.
- Konsekvenser av en ökad flexibilitet och digitalisering av arbetslivet
FÖRELÄSARE
EMMA ENGDAHL, PROFESSOR I SOCIOLOGI
Emma Engdahl är ämnesansvarig professor i sociologi vid institutionen för sociala och psykologiska studier vid Karlstads universitet. Dessförinnan var hon anställd som professor i sociologi och vice prefekt med ansvar för forskning och forskarutbildning vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Engdahls forskning bedrivs huvudsakligen inom traditionen för symbolisk interaktionism och inom områden som kropps- och emotionssociologi: identitetsutveckling och självrealisering, intima relationer, sociala patologier, cyber-aktivism och kommunikativ demokrati.
Sedan Engdahl disputerade på doktorsavhandlingen A Theory of the Emotional Self (2004) har hon publicerat ett 50-tal böcker, artiklar, bokkapitel och essäer. Bland andra böckerna Konsten att vara sig själv (2009) och Depressiv kärlek: En social patologi som kom ut på svenska 2016, på engelska 2018 och nu även översätts till arabiska. Hon har varit anställd vid flera olika universitet både i Sverige och utomlands och har en gedigen och dokumenterad erfarenhet av undervisning, handledning, forskning, akademiskt ledarskap, samt samverkan/innovation. Hon har även arbetat inom näringslivet som ansvarig förläggare inom områdena sociologi, socialt arbete och psykologi på Liber AB.
Engdahl ingår i ett flertal internationella nätverk som till exempel International Association of Sociology (ISA), RC 36 Alienation Theory and Research, Society for Studies of Symbolic Interaction (SSSI) och European Society of Studies of Symbolic Interaction (ESSSI). Engdahl var huvudarrangör för The Fifth Conference of European Studies in Symbolic Interaction (2014) och är ledamot i styrelsen för både ESSSI och ISA, RC 36. Vidare ingår hon i den internationella rådgivande redaktionen för Interpretative Lenses in Sociology, Bristol University press.
Engdahl har god erfarenhet av tvärvetenskapligt arbete och har varit gästforskare på Columbia University, Departement of Political Science; University of Chicago, Departement of Social Thought; Waterloo University, Departement of Philosophy och har flera pågående internationella forskningssamarbeten.
KOSTNAD
Kostnaden för föreläsningsalternativen påverkas av överenskommet upplägg och föreläsarnas konstnader för eventuell logi och resor. Kontakta vår bokningskontakt för information.
