The art of hosting: Utbildning och träning i medskapande processledning
Vill du lära dig att leda medskapande processer för lärande och samverkan i högre utbildning? Välkommen till vår digitala utbildning i Participatory leadership/The art of hosting den 10-11 februari och 14 mars 2022.

Målgrupp
Utbildningen passar för dig i rollen som ledare, verksamhetsutvecklare, pedagog/lärare och forskare.
Kursen är en uppdragsutbildning och vänder sig till personal som arbetar som ledare, verksamhetsutvecklare, pedagog/lärare och forskare.
För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som privatperson.
Deltagande i utbildningen kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier.
Undervisningen sker på svenska.
Innehåll
Under utbildningen kommer du att bekanta dig med ett flertal metoder, tankemodeller och arbetssätt som du kan använda såväl i digitala som fysiska möten och processer.
Utbildningen vänder sig till dig som vill pröva på hur man kan arbeta med medskapande processer inom akademi och högre utbildning. Vi tror att till exempel frågor kring hållbar utveckling, kollaborativt och studentaktivt lärande, samverkan med omgivande samhället och interdisciplinära projekt är angelägna för dig.
Utbildningen är upplevelsebaserad. Du kommer att träna på att arbeta medskapande med aktuella frågor som:
- Hur kan vi få till det studentaktiva lärandet i undervisningen i praktiken?
- Hur kan vi designa för medskapande processer och möten som rymmer en mångfald av aktörer och perspektiv?
- Hur kan vi facilitera processer för såväl studenter, kollegor och i rollen som ledare för team och större grupper?
- Hur kan jag som ledare/lärare kliva in i rollen som medskapare och facilitator?
- Hur kan vi jobba praktisk med komplexa frågeställningar?
Du kommer att få:
- Uppleva och lära hur man kan designa och leda samtal och processer med hjälp av metoder som Cirkel, Open Space, World Café, Pro Action Café, Storytelling och Appreciative Inquiry.
- Uppleva och lära dig medskapande idé- och projektutveckling som tar tillvara den samlade kompetensen och erfarenheten i student- eller kollegiegruppen.
- Lära dig hur man bygger grunden för gemensamma mål, meningsfullhet och målmedveten handling.
- Få förståelse för hur man använder sig av kraftfulla frågeformuleringar i processarbete och "skörda" resultaten av samtal och medskapande i grupp.
The art of hosting
“The Art of Hosting is both a set of facilitation techniques focused on engaging diverse perspectives in dialogue and an approach to making change in complex systems.”
- Läs mer om det internationella nätverket: www.artofhosting.org
Utbildningsledare
Utbildningsledarna kommer genomgående under utbildningen att praktisera medskapande ledarskap/Art of Hosting, såväl i undervisningspass som i praktik. Det ger dig som deltagare en konkret upplevelse och inblick i hur ett medskapande team arbetar och hur du själv kan utveckla ett medskapande arbetssätt tillsammans med kollegor, studenter, eller i externt samarbete.
-
Anna-Karin Berglund, fil. dr. i kulturgeografi (1998). Anna-Karins forskning (1991-2005) handlar om lokala sociala rörelser, socialt kapital, demokrati, landsbygdsutveckling, nordiska välfärdsmodeller, genusstudier, entreprenörskap och civilsamhällets roll i lokal välfärd. Hon har arbetat 15 år för Sveriges Kommuner och Regioner (2003-2018) och tillsammans med kommuner och regioner, civilsamhällesorganisationer och myndigheter utvecklat kunskap och praktik inom det breda fältet dialog, medskapande ledarskap/AoH, samverkan, sociala innovationssystem, ledarskaps- & organisationsutveckling. Sedan 2020 är hon knuten till Jämställdhetsmyndigheten med studier och processledning kring jämställdhet i demokrati, aktivt medborgarskap, medskapande, regional utveckling m.m. Hon vill bidra till att bygga kapacitet i akademin och andra offentliga och idéburna organisationer att utveckla medskapande ledarskap/Art of Hosting som verktyg för behovsdrivet lärande, studier och verksamhetsutveckling.
-
Markus Schneider är civilekonom och projektledare på Universitetspedagogiska enheten vid Karlstads universitet och mångårig tjänsteförvaltare för e-möten på SUNET. Han har lång erfarenhet av digitala möten, har varit verksam i flera communityn inom sektorn, anordnat nationella virtuella konferenser och också tagit fram och genomfört virtuella Art of Hosting träningar inom och utanför Sverige. För närvarande arbetar han också åt SUHF med gestaltning och genomförande av Online event.
"För mig är Art of hosting/medskapande ledarskap träningen ett konkret bidrag till hur vi kan ta ett steg åt medskapande högskolepedagogik och hållbart lärande. Genom sin praktiska och reflekterande utformning ger den också färdigheter att bättre kunna driva community arbetet och hitta vägar till kollegialt lärande."
-
Kajsa Balkfors är förändringsledare och kulturentrepenör med fokus på att stärka mänsklig och systemisk kapacitet för att skapa positiv hållbar samhällsutveckling. Hon har arbetat som ledare inom både näringslivet, ideell sektor och utbildningsystemet, bland annat som VD och FoU-chef på Cirkus Cirkör. Inom akademin har hon varit adjunkt i organisationsutveckling och entreprenörskap på UNIARTS och lett masterkurser med studenter från UNIARTS och Stockholms Handelshögskola. Kajsa drivs av att omsätta lärande till praktik och hämta lärande från praktik, vilket lett henne till Art of Hosting och snart tio år som konsult och utbildare i medskapande ledarskap. Genom nätverket och det egna syftesdrivna konsult och utbildningsföretaget Unleash stöttar jag organisationer och aktörer som arbetar med komplexa samhällsutmaningar.
-
Emilia Rekestad är folkhögskolelärare och frilansande med fokus på hållbarhet i koppling till lärande, helhetstänk ledarskap och folkbildning. Ett stort intresse är att utforska vad det betyder att “praktisera” hållbarhet på olika plan, socialt, ekologiskt och kulturellt, där den reflektiva läroprocessen blir ett centralt verktyg för medskapande. Detta gör henne bred i sitt engagemang där hon ofta bär rollen som kursledare, processledare eller odlingsentusiast. Sedan fem år tillbaka leder hon kursen Ett år i Omställning som sker i samarbete med Omställningsnätverket/ Transition Network och Eskilstunas folkhögskola. Kursen är till stor del inspirerad av Art of Hosting i sin struktur och val av verktyg.
-
Elina Eriksson är lektor i människa-datorinteraktion med inriktning mot hållbarhet på skolan för Elektroteknik och Datavetenskap vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Hennes forskning rör hållbara livsstilar och hur man kan ställa om till mer hållbara praktiker. Hennes forskning är ofta aktionsforskningsinriktad och med designinterventioner, för att utforska hur man kan stötta omställning. I detta ingår att utveckla och utvärdera verktyg, allt från appar till workshopmetodik, som kan hjälpa till i att ställa om samhället. Hon undervisar också om kopplingen mellan IT och hållbarhet, samt bedriver forskning kring hur hållbarhet kan integreras ingenjörsutbildningar. Art of Hosting ligger väldigt väl i linje med hennes bakgrund i användarcentrerad designmetodik, och hon ser stora möjligheter att använda sig av medskapande metoder både i undervisning och forskning.
- Daniel Pargman är lektor i medieteknik på skolan för Elektroteknik och Datavetenskap vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Hans undervisning och forskning befinner sig i tvärsnittet mellan hållbarhet och IKT (informations- och kommunikationsteknik). För att besvara sina forskningsfrågor arbetar han med att undersöka, utforska, hjälpa till att förbereda och påskynda den nödvändiga samhälleliga förändringen från en energiregim som bygger på förorenande icke-förnybara fossila bränslen till förnybara, intermittenta, distribuerade energikällor. De två övergripande frågorna som vägleder Daniels forskning:
- Vad händer när den exponentiella utvecklingen inom IKT krockar med olika hållbarhetsrelaterade begränsningar (till exempel vad beträffar IKT:s materiella fotavtryck eller CO2-utsläpp från dess tillverkning och användning)?
- Vilken roll kan IKT ha i omvandlingen till ett mer hållbart samhälle (där människor kan leva goda liv inom de planetära gränserna)?
Genomförande
Utbildningen genomförs under tre digitala heldagar på Zoom där de två inledande dagarna genomförs i anslutning till varandra och den tredje dagen blir en uppföljning en månad senare.
Under de första heldagsträffarna ges introduktion i medskapande metoder och tankemodeller, varvat med upplevelsebaserade övningar och möjligheter att prova på ett medskapande ledarskap i praktiken. Som deltagare uppmanas du att testa nyvunnen kunskap i praktiken i mellanperioden.
Vid återsamlingen en månad senare ges en introduktion i medskapande mötes- och processdesign samt i metoder för medskapande idé- och projektutveckling.
Datum 2022
Under kursdagarna finns tid avsatt för en timmes lunch samt flera pauser.
- 10 februari, kl. 9:00-17:00
- 11 februari, kl. 9:00-17:00
- 14 mars, kl. 9:00-17:00
Kostnad och anmälan
Kurskostnaden är 5 600 SEK exkl. moms per deltagare (2022). I kurskostnaden ingår kursmaterial och dokumentation.
Faktura skickas ut strax efter kursstart. Kursanmälan är bindande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Kursen kan ta emot max 80 deltagare och behöver 45 deltagare för att kunna starta.
