Nutrition - vetenskapen bakom kosten och dess betydelse för hälsa och fysisk aktivitet
Vi har tagit fram tre kurser inom nutrition som kan läsas var för sig, men de kan också byggas ihop till en helhet.
Under hösten 2023 håller vi intresseanmälan öppen till alla tre kurserna för att undersöka intresset för ämnesområdet och kursupplägget. När du gör intresseanmälan kommer vi kontakta dig för en fortsatt dialog.

Bakgrund
Nutrition kommer in i alla sammanhang som involverar kost, hälsa och fysisk aktivitet och är vetenskapen om hur energi och olika näringsämnen omsätts samt deras funktion. Nutrition är ett betydande och omfattande område som inbegriper epidemiologi, cell och molekylära mekanismer, kemi, fysiologi, sjukdomslära och folkhälsovetenskap. Fysisk aktivitet är ett stort forskningsområde som inbegriper minst lika många olika discipliner som nutrition.Mellan fysisk aktivitet och nutrition finns ständigt pågående interaktioner som främjar hälsa, ett hälsosamt åldrande, upprätthåller kognitiva funktioner och förbättrar metabol hälsa.
Kurserna lägger stor vikt att omsätta teori till praktisk tillämpning och behandlar både individ och gruppnivå. En av kurserna belyser interaktioner mellan fysisk aktivitet och nutrition.
Målgrupper
Kurserna vänder sig till dig som vill få färdigheter och god kännedom om nutrition och som vill utbyta erfarenheter med personer inom området.
Du arbetar med att planera kost och måltider, kostinformation, utredningar eller kostrådgivning. Du kan arbeta inom vården, som läkare, sjuksköterska, undersköterska, skolsköterska, barnmorska, fysioterapeut, naprapat, kiropraktor, socionom eller psykolog. Kurserna passar även för dig som arbetar som socionom, kurator, lärare eller idrottslärare inom grund- och gymnasieskolan.
Det föreligger inga formella behörighetskrav för att få delta i en uppdragsutbildning på högskolenivå. Arbetsgivaren avgör vem som är lämplig att delta. Kursdeltagaren har nytta av grundläggande kunskap och erfarenhet inom nutrition/kost i det egna verksamhetsområdet för att få ut mesta möjliga av kursen.
Innehåll
Kurserna lägger stor vikt att omsätta teori till praktisk tillämpning. Många yrkesgrupper behöver därför möjligheter till både färdigheter och god kännedom inom området för att kunna följa kunskapsutvecklingen som kan appliceras i den egna professionen.
Nutrition – kroppens nedbrytning av kost, omsättning och utnyttjande av enskilda näringsämnen 8 hp
- Grundläggande anatomi och fysiologi
- Digestionsprocesser av kolhydrater, fett och protein
- Energiprocesser och energiomsättning
- Kolhydrater, protein och fetts funktion samt förekomst och betydelse
- Mineraler och vitaminer, funktion samt förekomst och betydelse
- Bildandet och samspelet mellan fria radikaler och antioxidanter samt andra bioaktiva ämnen och deras betydelse för hälsa
- Tarmens mikrobiota och deras inverkan på hjärna, immunförsvar, hälsa och sjukdomar
Kostens betydelse för hälsa i befolkningen 7.5 hp
- Uppbyggnad och tolkning av hur vetenskapliga artiklar är uppbyggda
- Ha kännedom om olika dieter som exempel vegetariska koster och dess effekter på hälsa
- Kostens betydelse för barn och äldre
- Kost-och näringsrekommendationer som används i Sverige samt internationella rekommendationer
- Evidens mellan levnadsvanor, nutritionsrelaterade hälsotillstånd och de vanligaste folksjukdomarna
- De vanligaste matallergierna, funktionsstörning (IBS) och inflammatoriska sjukdomar i tarmen (ulcerös colit, Chrohns)
Hur fysisk aktivitet påverkar våra kostval och hur kosten påverkar förmågan till fysisk aktivitet 8 hp
- Stressens fysiologi
- Fysiologin bakom fysisk aktivitet
- Aptitreglering vid fysisk aktivitet
- Kostens effekt på träningssvaret vid aerob aktivitet och styrketräning
- Kostens betydelse för återhämtning
- Kost och fysisk aktivitets betydelse för kroppssammansättningen
- Kosttillskott – behövs extra vitaminer, mineraler eller andra ämnen?
- Självständigt göra en individuell kostplan
Målsättningen är att du efter avslutad kurs har förvärvat kunskaper inom human nutrition och dess betydelse i relation till hälsa. Du kommer att ha tillägnat dig kunskaper om sambandet mellan bakomliggande anledningar till dagens kostråd och rekommendationer samt att du kan utveckla hälsosamma kostplaner, både på individ och gruppnivå och förstår nutritionsrelaterad information och problem i relation till hälsa.
Kurserna examineras skriftligt och muntligt i form av inlämningsuppgifter, grupparbeten, projektarbeten samt aktivt deltagande vid seminarier.
Genomförande
Kurserna kan genomföras helt digital via utbildningsplattformen Canvas. Former för genomförande vid skräddarsydda upplägg diskuteras med uppdragskoordinator.
Intresseanmälan och bokningskontakt
Kontakta uppdragskoordinator för mer information om kostnad och upplägg för skräddarsydda kursupplägg.
Både arbetstagare och arbetsgivare kan göra icke bindande intresseanmälningar till de tre kurserna. Det enda som man förbinder sig med är att uppdragskoordinator kommer återkomma till dig med mer information via telefonsamtal eller mejl.
