Arbetsrätt, 15 hp
Mycket händer inom arbetsrätten och det är viktigt att ha aktuella kunskaper för att minimera risken för konflikter och kostsamma processer. Den här utbildningen är för dig som vill uppdatera och validera din arbetsrättsliga kompetens på högskolenivå. Kursen är en uppdragsutbildning vid Karlstad universitet.
Kursen sker i samarbete med Arbetsmiljöforum by Metodicum, med gedigen erfarenhet inom arbetsmiljöområdet. Arbetsmiljöforum bidrar med att marknadsföra kursen och ger stöd till deltagarna i praktiska frågor.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till personer som arbetar inom HR, är skyddsombud, chef, arbetsmiljösamordnare, arbetsmiljöspecialist eller facklig företrädare.
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnaden är 36 600 SEK exkl. moms per deltagare (2022). I kurskostnaden ingår kurslitteraturen.
Kursen kan ta emot 35 deltagare men behöver minst 23 deltagare för att kunna starta. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående.
För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner och finansierar ditt deltagande alternativt få kursen finansierad via en omställningsorganisation. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som privatperson.Deltagande i uppdragsutbildning kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier. Kursanmälan är bindande.
Föreläsare
-
Kursansvarig Leif Lönnqvist, universitetsadjunkt i civilrätt vid Handelshögskolan på Karlstads universitet.
-
Catharina Calleman, professor em. i arbetsrätt, har varit anställd vid Umeå, Örebro och Stockholms universitet och undervisat i arbetsrätt på grundläggande och avancerad nivå på bl.a. jurist- och personalvetarprogrammen.
-
Maria Steinberg är docent i arbetsmiljörätt och en flitigt anlitad föreläsare och författare till ett flertal populära böcker inom ämnet.
-
Henric Ask är jurist med lång erfarenhet inom området och verksam vid bl.a. LO - TCO Rättsskydd.
-
Johan Holm är juris doktor och lektor i rättsvetenskap vid Umeå universitet.
Innehåll
Arbetsrätt 15 högskolepoäng är en uppdragsutbildning för dig som vill kunna hantera kvalificerade, arbetsrättsliga, arbetsuppgifter. Här kan du uppdatera, fördjupa och validera dina kunskaper på högskolenivå parallellt med din ordinarie heltidstjänst med möjlighet att examineras för 15 högskolepoäng.
För att minska riskerna för onödiga konflikter och kostnader i organisationen gäller det att de ansvariga på både arbetsgivar- och arbetstagarsidan har rätt kunskaper och förutsättningar för uppdraget. I ditt arbete har du t.ex. säkert upplevt intrikata personalfrågor och vet hur svåra de kan vara att lösa. Med uppdaterade kunskaper i arbetsrätt kan du hantera frågorna professionellt, snabbt och korrekt.
Kursen består av sju interaktiva sammankomster med föreläsningar, diskussioner och analyser av rättsfall och domar. Mellan sammankomsterna får du självstudieuppgifter och har tillgång till handledarkontakt. Utöver dessa sker en träff på Karlstads universitet.
Kursen tar upp följande områden:
- Lagen om anställningsskydd
- Diskrimineringslagen
- Medbestämmandelagen
- Förtroendemannalagen
- Arbetsmiljölagen
- Olika ledighetslagar (t.ex. föräldraledighetslagen) kommer också att uppmärksammas liksom EUs betydelse för arbetsrätten.
- Rättspraxis och aktuella domar
Examination
Deltagaren ska efter genomförd kurs
-
redogöra för arbetsrättens funktion i det svenska samhället,
-
förklara hur EG-rätten påverkar den svenska arbetsrätten,
-
redovisa grundläggande kunskaper inom enskild och kollektiv arbetsrätt.
-
iaktta arbetsrättsliga problemsituationer på arbetsplatsnivån,
-
bedöma behovet av att åtgärda uppkomna arbetsrättsliga problem,
-
lösa enklare arbetsrättsjuridiska frågeställningar.
Kursintyg
För att erhålla kursintyg krävs närvaro på minst sex av sju träffar.
Examination för 15 högskolepoäng
För att erhålla 15 högskolepoäng krävs godkänd examination, godkänd inlämningsuppgift och närvaro på minst sex av sju träffar. Examinationen består av en hemtentamen som sker efter det sista kurstillfället.
Genomförande
Uppdragsutbildningen genomförs på kvartsfart med sju antal digitala heldagsträffar med flera pauser under dagarna. Som kursdeltagare kan du välja att genomföra en examinerande tentamen för att få möjlighet att vid godkänt resultat erhålla 15 högskolepoäng.
Digitala träffar 2022/2023
Träffarna sker via Zoom och tiderna för alla träffar är kl. 9:30-16:30.
- 10 november - kursstart
- 8 december
- 12 januari 2023
- 9 februari
- 9 mars
- 13 april
- 25 maj
- 17 augusti - hemtentamen
Studieprogram
För detaljerat studieprogram för träffarna, se dokumentet Studieprogram som kan laddas ner från den här webbsidan.
Kurslitteratur
Du laddar själv ner:
-
Arbetsmiljöverkets föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) Arbetsmiljöverkets författningssamling 2015:4, (2015), 12 sidor (laddas ner som pdf)
-
Systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete och allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Solna: Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöverkets författningssamling 2001:1, (2001), 25 sidor (laddas ner som PDF)
-
Arbetsmiljöverket (senaste upplagan) Arbetsmiljölagen med kommentarer www.av.se. 10 sidor (laddas ner som PDF)
Vi skickar hem till dig:
-
Hydén, Håkan & Hydén, Therese (senaste upplagan) Rättsregler. En introduktion till juridiken, Lund, Studentlitteratur, 200 sidor
-
Källström Kent, Malmberg Jonas (senaste upplagan) Anställningsförhållandet; inledning till den individuella arbetsrätten. Uppsala: Iustus förlag, 338 sidor
-
Olauson, Erland & Holke, Dan (senaste upplagan) Medbestämmandelagen - med kommentar Lund : Studentlitteratur, 461 sidor
-
Calleman, Catharina (2009) Genusperspektiv på arbetsrätten. Ett problembaserat läromedel Justus förlag
-
Göransson, Håkan Gabinus & Garpe, Bengt (senaste upplagan) Arbetslagstiftning: lagar och andra författningar som de lyder 1 juli 20XX Stockholm: Norstedts juridik, 500 sidor