Arbetsmiljörätt, 15 hp
Kursen sker i samarbete med Arbetsmiljöforum by Metodicum, med gedigen erfarenhet inom arbetsmiljöområdet. Arbetsmiljöforum bidrar med att marknadsföra kursen och ger stöd till deltagarna i praktiska frågor.

Målgrupp
Utbildningen vänder sig till personer som arbetar inom HR, är skyddsombud, chef, arbetsmiljösamordnare, arbetsmiljöspecialist eller facklig företrädare.
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnaden är 36 600 SEK exkl. moms per deltagare (2022). I kurskostnaden ingår kurslitteraturen.
Kursen kan ta emot 35 deltagare men behöver minst 23 deltagare för att kunna starta. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående.
För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner och finansierar ditt deltagande alternativt få kursen finansierad via en omställningsorganisation. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som privatperson.Deltagande i uppdragsutbildning kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier. Kursanmälan är bindande.
Föreläsare
Karlstads universitet är kursansvarig och kursledare publiceras inom kort. Förutom Karlstads universitet deltar följande föreläsare:
-
Maria Steinberg är docent i arbetsmiljörätt och en flitigt anlitad föreläsare och författare till ett flertal populära böcker inom ämnet.
-
Maria Hagberg Forss är advokat med expertområdet arbetsrätt och arbetsmiljörätt.
-
Johan Holm är juris doktor och adjunkt i rättsvetenskap vid Umeå universitet.
-
Mia Carlsson är docent i civilrätt och lektor vid Stockholms universitet.
Innehåll
Arbetsmiljörätten omfattar all reglering av arbetsmiljöfrågor som lagar, föreskrifter, rättspraxis och tillämpning. Kunskaper i arbetsmiljörätt är viktiga för alla som har kvalificerade arbetsmiljöuppgifter.
Under kursen behandlar vi definitionen av arbetsmiljörätt, arbetsmiljöregleringen inklusive arbetstidsregleringen ur ett samhälls-, arbetsgivar- och arbetstagarperspektiv. Vi uppmärksammar ansvarsfördelningen, det systematiska arbetsmiljöarbetet och fördelningen av arbetsuppgifter (delegering). Vi går igenom juridiken och dess arbetssätt samtidigt som du får en introduktion till arbetsrätten.
Kursen tar upp följande områden:
- Arbetsmiljörätt (historiskt, intern, genus)
- Arbetsmiljölagen – kraven på arbetsmiljön
- Rättspraxis – AD-domar – Arbetsmiljöbrott
- Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön
- Arbetsgivarens och andras ansvar
- Systematiskt arbetsmiljöarbete
- Skyddsombudens roll och möjligheter att påverka
- Arbetsmiljöverkets tillsyn
- Arbetsrätt (LAS, MBL, Diskriminering)
- Arbetsmiljöbrott
- Arbetstid
- Rehabilitering och arbetsskador
- Juridiska begrepp samt informationssökning
Examination
För att erhålla 15 högskolepoäng krävs godkänd examination samt godkänd inlämningsuppgift. Examinationen består av en hemtentamen som sker efter sista kurstillfället. Alla deltagare som genomför utbildningen erhåller kursbevis oavsett tentamensresultat.
Kursintyg
För att erhålla kursintyg krävs närvaro på minst sex av sju träffar.
Genomförande
Uppdragsutbildningen genomförs på kvartsfart med sju interaktiva sammankomster med föreläsningar, diskussioner och analyser av rättsfall och domar. Mellan sammankomsterna får du självstudieuppgifter och har tillgång till handledarkontakt. Utöver dessa sker en träff på Karlstads universitet.
Som kursdeltagare kan du välja att genomföra en examinerande tentamen för att få möjlighet att vid godkänt resultat erhålla 15 högskolepoäng.
Digitala träffar 2022/2023
Kursledningen beslutade den 19 augusti att flytta fram kursstarten till den 9 november. Anmälda kontaktas.
Träffarna sker via Zoom och tiderna för alla träffar är kl. 9:30-16:30.
- 9 november - kursstart
- 7 december
- 11 januari 2023
- 8 februari
- 1 mars
- 19 april
- 24 maj
- 24 augusti - hemtentamen
