Nyheter

  • 2024-03-28

    De förvandlar industrins rester till värdefullt gödningsmedel

    I en unik satsning samarbetar Karlstads universitet och företag för att bättre ta vara på industriers sidoströmmar och byta ut ändliga resurser mot förnybara. Målet är att utveckla ett nytt gödningsmedel, som sluter skogens kretslopp och skapar värden för både marknad och miljö.

    Det mineralgödsel som vanligtvis används för skogsmarker består av ändliga resurser och kräver mycket energi att framställa. Nu utforskar ledande branschaktörer om en ny typ av gödsel, baserad på näringsrika restflöden från massa- och pappersbruk, kan ersätta den traditionella metoden och minska skogsbrukets klimatavtryck.

  • 2024-03-27

    Prestigefyllt anslag till forskare vid Karlstads universitet

    Stephen De Lisle, biologiforskare vid Karlstads universitet, är en av de fyra mottagarna av Swedish Foundations Starting Grant, SFSG, ett initiativ samordnat av sju forskningsfinansiärer för att stödja framstående forskare vid svenska lärosäten. Hans nya forskningsprojekt syftar till att avslöja hur utvecklingen av könen har påverkat den mångfald vi ser idag.

    Anslag från SFSG riktar sig till framstående unga forskare vid svenska lärosäten som erhållit högsta betyg på sin ansökan till Europeiska forskningsrådet ERC, men inte fått finansiering på grund av ERCs begränsade budget. Anslaget till Stephen De Lisle vid Karlstads universitet är det första hittills till en forskare vid något av de nyare universiteten.

  • 2024-03-19

    Ideell skatteväxling kan accelerera pågående samhällsförändringar

    I artikeln ”Swedish societal transformation and the question of tax incentives for charitable contributions to civil society” aktualiserar Nick Dimitrievski, lektor i finansrätt vid Handelshögskolan, frågan om det är möjligt att tala om ett skifte i statens kontroll av finansieringen av civilsamhället.

    Frågan om hur den svenska välfärden ska organiseras i en alltmer marknadsstyrd ekonomi är högaktuell. Det offentligas reträtt från tidigare åtaganden genom avregleringar och New Public Management reformer samt statens ambition att lyfta fram ideella aktörer som potentiella välfärdsutförare kan förstås som en illustration av två pågående samhällsomvandlingsprocesser.

  • 2024-03-05

    Utbildning inom Hälsa ska utvecklas med stöd av 6G

    6G-PATH (6G-pilots and Trials Through Europe) är ett nytt projekt inom Horizon Europe där datavetenskap och omvårdnad vid Karlstads universitet deltar. Projektet ska utveckla lösningar för utbildningsområdet Hälsa.

    6G förväntas introducera nya teknologier som kommer att möjliggöra innovativa användningsområden. Ett område är XR som står för "Extended Reality” och är en övergripande term som används för att beskriva det som sträcker sig från den fysiska till den digitala världen.

  • 2024-02-29

    Forskningsnätverk driver inkludering och förändring i genetikundervisningen

    Forskning visar att rasifierade sociala kategorier inte har biologisk eller genetisk grund. Resultaten uppmanar till förändringar i genetikundervisningen för att motverka rasism. En artikel i Science, med forskare från olika delar av världen, betonar problemet med att använda begreppet ras i genetisk forskning och undervisning om människan. Artikeln rekommenderar att inkludera sociopolitiska aspekter i biologiundervisningen.

    Ett speciellt forskningsnätverk har skapats för undervisning och lärande inom evolution och genetik bestående av erfarna forskare från åtta länder. Genom regelbundna möten vartannat eller tredje år har nätverket fördjupat sitt samarbete och gjort betydande framsteg inom forskningen. Deras fokus på evolution och genetik har lett till viktiga publikationer, inklusive en nyligen publicerad artikel i Science som understryker vikten av att integrera sociopolitiska frågor i genetikundervisningen om människan.

  • 2024-02-28

    Miljöombyte genom strategisk mobilitet utvecklar forskning

    Möjligheten att kunna röra sig mellan olika sektorer och universitet, inom Sverige eller internationellt, har visat sig vara ett framgångsrikt steg för forskare vid Karlstads universitet. Tanken är att nya forskningsrön ska nå ut i samhället tidigare och kompetens från olika områden kan komma till större nytta.

    Förflyttningen kallas för strategisk mobilitet och innebär att forskare arbetar hos den andra parten under en period genom att få lönekostnaden finansierad. 

    Rekommenderar andra att söka
    Johan Netz är lektor i företagsekonomi vid handelshögskolan och har under ett år arbetat som forskningskonsult vid Karlstads kommuns innovationskontor: