Johanna Tangnäs

Forskning
Mina forskningsintressen utgörs av samhällsstyrning, demokrati, hållbarhet, plats och möjligheter till transformation. I nuläget handlar det mycket om hållbarhet, omställning och utveckling på nationell, regional och lokal nivå. I första hand i en svensk kontext.
Jag är intresserad av att studera förskjutningar i både styrning och görandet av hållbarhet i svenska regioner, utifrån utmaningar och förändringar av det politiska handlingsutrymmet som återfinns på den internationella nivån men i högsta grad har en regional logik.
I mitt avhandlingsprojekt använder jag Carol Bacchi's kritiska approach till policystudier What's the problem represented to be, samt analytiska verktyg från tidigare forskning om hållbarhet. Ambitionen att skapa goda förutsättningar att analysera förskjutningar, strategier och praktiker i spänningsfältet mellan tillväxt, konkurrenskraft och hållbarhet. Samt att identifiera öppningar för förändring och andra möjliga framtider. Vid sidan av avhandlingen arbetar jag också med att försöka kombinera WPR-approachen med teoretiska bidrag från Science and Technoligy Studies i ett paper om den gröna industriomställningen.
Jag är sedan tidigare intresserad av forskning och teorier inom internationell politisk ekonomi, i första hand det som kallas för kritisk IPE, och vad globala institutioner har för betydelse på den regionala och lokala nivån. Samt vad för manöverutrymme det finns inom länder och regioner att utforma egen utvecklingspolitik. Ett annat forskningsområde som intresserar mig är språkets betydelse i samhällsförändring.
Undervisning
Jag är kursansvarig för Samhällsplanerarens politiska ram, en kurs i statsvetenskap på Samhällsplanerarprogrammet. Jag undervisar också om platspolitik samt handleder uppsatser på Statsvetarprogrammet samt på våra fristående kurser
Utvalda publikationer
- Mikael Granberg, Malin Rönnblom, Michaela Padden, Johanna Tangnäs, Andreas Öjehag-Pettersson, 2021
Publikationer
- Mikael Granberg, Malin Rönnblom, Michaela Padden, Johanna Tangnäs, Andreas Öjehag-Pettersson, 2021
