Meny

Söka jobb

Under slutet av din studietid fokuserar du förmodligen allt mer på ett kommande yrkesliv. Du kanske redan vet hur drömjobbet ser ut, eller så letar du dig fram inom ett bredare område. Oavsett vilket kan du kanske behöva några goda råd på vägen.

Samverkanskoordinatorerna vid Karlstads universitet kan ge dig konkreta tips på hur du kan göra när du söker arbete. Du får bland annat detaljerade förslag på hur en ansökan kan se ut. Du kan även kontakta våra samverkanskoordinatorer om du behöver ytterligare stöd, till exempel med CV-granskning.
 

Att söka jobb (2,3 MB, nytt fönster)

 

Planera och inventera

Det tar tid att söka jobb. Leta efter platsannonser i tidningarna, på företagens och organisationernas webbsidor och hos arbetsförmedlingen. Erbjud dina tjänster till ett bemanningsföretag. Låt alla du känner få veta att du söker jobb. Använd kontakter från tidigare sommarjobb och extrajobb. Kontakter är oftast den framgångsrikaste vägen till ett jobb.

Förbered dig

Inför kontakt med en eventuell framtida arbetsgivare gäller det att vara förberedd. Tänk igenom vilka frågor du kan få och ha ett svar i beredskap. Tänk igenom vad du vill veta om företaget och tjänsten. Fundera på vilka kunskaper, intressen och egenskaper du har. Det är bra att känna sig själv inför processen att söka jobb.

Skriva en ansökan

Din ansökan syftar till att väcka arbetsgivarens intresse. Det är den första bild du visar upp av dig själv, och det är din biljett till en anställningsintervju. Lägg därför ner energi på att få till en bra ansökan.

Ansökan brukar innehålla ett personligt brev och ett CV eller en meritförteckning. En meritförteckning är ofta enklare och mer kortfattad än ett CV. Syftet är att ge en snabb överblick över din bakgrund. CV står för det latinska curriculum vitae, levnadsbeskrivning. Ett CV berättar, ofta i punktform, vad du gjort såväl vad gäller utbildning som yrkeserfarenheter och fakta om dig som privatperson.

Var noggrann. Ett CV med stavfel ger inte något bra intryck. Ljug inte. Undvik att vara mångordig. De flesta rekryterare läser många ansökningar och vill snabbt få en bild av vem du är och vad du kan.

Vägvalet hjälper dig gärna genom att läsa igenom ditt CV. Här kan du få goda råd om hur du ska göra för att det ska bli ännu bättre.

Ta kopia på dina handlingar som du skickar in. Då vet du precis vad du skrev och det underlättar när du ska söka fler jobb.

Anställningsintervjun

Det är vid det personliga mötet som det oftast avgörs om du ska få jobbet eller inte. Arbetsgivaren vill se vem du är, och du vill veta mer om jobbet. Kom förberedd. Kom i tid. Kom rätt klädd. Ofta dröjer det innan du får besked. Hör av dig och fråga hur långt företaget kommit i sin beslutsprocess. Det visar att du är intresserad av att få jobbet.

Om du får jobbet – grattis!

Om du inte får jobbet – ta reda på vad du föll på. Kanske behöver du komplettera dina kunskaper.
Tala gärna om att du är intresserad om de behöver anställa fler i framtiden eller om företaget har behov av vikarier.