Helén Högberg, Vd på Clara Reklambyrå

Helén Högberg, med ekonomexamen 1992, kurserna produktion och utveckling av tjänster, en EU-kurs vid Högskolan i Karlstad

- Uppdraget att göra förpackningsdesign för Axfood i knivskarp konkurrens blev en riktig dörröppnare. En satsning på oss - en liten uppstickare från landet!.

Helén Högberg är värmländska med rötter från Säffle. Hon inledde sina studier vid Högskolan i Karlstad 1988 och tog sin ekonomexamen 1992. I första hand hade hon sökt Handelshögskolan i Stockholm och i andra och tredje hand Karlstad och Göteborg.

- Handelshögskolan i Stockholm var flaggskeppet för studenter som skulle läsa ekonomi, säger Helén Högberg.

Hon hamnade emellertid inte i Stockholm, utan blev antagen på Göteborgs universitet, men i valet mellan Göteborg och Karlstad föredrog hon dåvarande Högskolan i Karlstad.

- Jag hade hört talas om det trevliga kårlivet och om kårhuset Klaraborg. Det fanns fördelar med en liten högskola och det var dessutom ekonomiskt fördelaktigt att läsa i Karlstad.

Andra fördelar med Högskolan i Karlstad var att de flesta av kurserna på ekonomlinjen visade sig vara givande. De nackdelar som Helén Högberg upplevde var bristen på egna föreläsare från högskolan och följaktligen kontinuitet. Många föreläsare pendlade från Göteborg och Stockholm. Biblioteket saknade god studiemiljö och hade konstant platsbrist.

- Men idag är ju alla de här bristerna åtgärdade.

Under studietiden jobbade Helén Högberg extra på restaurang. Efter avklarad ekonomexamen, fortsatte hon på högskolan med kursen produktion och utveckling av tjänster på Centrum för tjänsteforskning och den nystartade kursen om EU. Under sin föräldraledighet med sitt första barn Sara i slutet av 90-talet, passade hon på att komplettera sin utbildning på studieförbundet TBV med en examen i marknadsekonomi.

På frågan om hon har kvar många kontakter från studietiden, är svaret nekande.

- De flesta kontakter har jag i näringslivet och mina närmaste kompisar finns i Göteborg.

Jobb
Helén Högberg fick snabbt napp när hon började söka jobb efter avslutade studier. Hennes första jobb var på advokatbyrån Hamilton & Co i Karlstad som konkursförvaltarassistent. Där blev hon kvar i sju år. Hennes huvudsakliga arbetsuppgifter var personalfrågor, ekonomi och redovisning.

- Det var mina läroår, säger Helén Högberg.

Därpå följde föräldraledighet, nya studier och ett nytt vägval i yrkeskarriären. Hon började som försäljare på företaget Intentia, som utvecklade och levererade affärssystem. Efter tiden på Intentia, fick Helén en ny skjuts i karriären och kom in på det område, där hon har sina främsta intressen; inredning, färg, form och förpackningar. Hon fick nu uppdraget att som operativt ansvarig utveckla nystartade designbyrån Kostym, som fokuserar på förpackningsdesign. Där stannade hon som ansvarig chef tills hon i vintras erbjöds posten som verkställande direktör på Clara Reklambyrå. Hon inledde sitt nya uppdrag i maj, men har fortfarande kvar sitt ansvar och engagemang i Kostym, som ingår i samma koncern som Clara.

Ett av Helén Högbergs bästa jobbminnen är när Kostym i hård konkurrens fick uppdraget att göra förpackningsdesign för Axfood AB med butikskedjan Hemköp som uppdragsgivare år 2002. Hemköp hade då påbörjat sin satsning på egna märkesvaror. Efter en tid av småprojekt vann företaget i konkurrens med sju Stockholmsföretag.

- Första omgången valdes tre av åtta företag ut, därefter testades de återstående tre företagen på konsumenter och Clara Kostym vann med bästa resultat.

Uppdraget varade under flera år. Dessutom vann Kostym en ny upphandling i augusti förra året.

– Så succén fortsätter, säger Helén Högberg nöjt.

Vem är Helén Högberg?
Helén Högbergs fritidsintressen har alltmer fått anpassa sig efter hennes familjesituation. Hon har tidigare ägnat sig åt teater och sång. Sedan barnsben har hon sjungit i körer och dessutom fått utbildning av en sångpedagog. Hon var under en period engagerad inom Värmlandsteatern och hade rollen som Jesu moder i musicalen Jesus Christ Superstar.

- Jag var tvungen att träna extra för att klara av scenen när jag skulle gråta.

Hon vill gärna få möjlighet att sjunga mera och då helst gospel.

Helén Högberg lagar gärna mat och då helst Medelhavsinspirerad. Detta innebär mat baserad på råvaror, som fisk, kyckling och grönsaker. I den mån hon hinner, reser hon gärna. Hennes favoritmål är europeiska storstäder som Prag, Budapest, Paris, London, men hon kan också tänka sig att resa till Thailand, där dottern Josefin jobbade ett par år som dykinstruktör.

Om alumninätverket?
- Jag tycker alumninätverket är intressant och tänker gå med i nätverket, säger Helén Högberg.

Text: Karin Branzell , september 06

Tipsa en vän Dela på Facebook Dela på Twitter Dela med andra